Fudbaleri reprezentacije Saudijske Arabije nakon poraza od reprezentacije Rusije u meču grupe A na Svetskom prvenstvu u fubalu 2018.

Stručnjak „Aeroflota“ otkriva uzrok incidenta na avionu saudijske reprezentacije

© AP Photo / Matthias Schrader
Vesti sa Svetskog prvenstva u fudbalu
Preuzmite kraći link
0 231
Pratite nas

Avion sa igračima i trenerskim osobljem ekipe Saudijske Arabije prizemljio se na aerodromu u Rostovu na Donu zbog tehničke neispravnosti.

Aviokompanija „Rosija“ koja je prevozila igrače saopštila je da je prilikom sletanja na letu FV1007 iz Sankt Peterburga za Rostov na Donu na avionu A319 došlo do greške u radu jednog od motora. Kao preliminarni razlog navedeno je da je ptica upala u motor.

„Sletanje aviona bilo je normalno. Tokom prizemljavanja aviona na aerodromu u Rostovu na Donu nije objavljena uzbuna. Informacije o požaru koji se navodno desio na motoru nisu tačne“, saopštila je avio-kompanija.

​Portparol „Rosavijacije“ saopštio je da će se razlozi ovog akcidenta istražiti i u to uključiti sve povezane strane, uključujući kompaniju koja je razvila i proizvela motor.

Fudbalska federacija Saudijske Arabije potvrdila je da su svi članovi reprezentacije bezbedni.

Kapiten reprezentacije Osama Hasavi umirio je navijače na Tviteru: „Stigli smo živi i zdravi, desio se mali kvar na avionu, mi smo već u hotelu“.

​Vezni igrač Hatan Bahbiri takođe je naveo da je kvar bio beznačajan.

​Sa svoje strane, ekspert „Aeroflota“ Roman Gusarov objasnio je da motori mogu da se zapale u dva slučaja: prilikom gubitka pumpanja kompresora motora — pri unutrašnjem udaru koji uništava mehanizam motora, i ukoliko ptica uleti u motor.

„Ali pošto se gubitak pumpanja dešava prilikom poletanja, a u ovom slučaju radilo se o sletanju aviona, kada je bio u praznom hodu, očigledno je da se radi o ptici. Ovo je prilično česta situacija u vazduhoplovstvu, godišnje se evidentira oko hiljadu takvih slučajeva. A ako je u 20. veku ovo smatrano skoro vanrednom situacijom, sada se zbog ovakvih slučajeva ne podiže uzbuna među posadama. Savremeni avioni, a „Erbas“ reprezentacije Saudijske Arabije je upravo takav, mogu da lete čak i sa jednim motorom“, istakao je on.

Tagovi:
incident, avion, reprezentacija, Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018, SP-2018, Rostov na Donu, Saudijska Arabija
Standardi zajedniceDiskusija
Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga