Granit Džaka

Otac Granita Džake služio zatvorsku kaznu u Beogradu

© Sputnik
Vesti sa Svetskog prvenstva u fudbalu
Preuzmite kraći link
2281
Pratite nas

Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog reprezentativca albanskog porekla sa Kosova, koji je Srbiji dao gol u petak na Svetskom prvenstvu u fudbalu, 1986. godine bio je u zatvoru neko vreme u Beogradu zbog pozivanja na ujedinjenje svih Albanca u jednu zemlju, piše „Alo“.

Kako navodi list, Ragip Džaka bio je jedan od prvih albanskih disidenata separatista osamdesetih godina prošlog veka, a jedan je i od prvih Albanaca koji su uzvikivali „Kosovo republjik“.

Sa 22 godine je zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja „velike Albanije” 1986. godine priveden i jedno vreme je proveo u zatvoru u Beogradu, piše list.

Džerdan Šaćiri proslavlja gol protiv Srbije albanskim orlom na grudima, kao i Džaka pre njega
© REUTERS / Gonzalo Fuentes

Osuđen je na šest godina zatvora zbog parola protiv sistema, a slogani koje je nosio na demonstracijama bili su: „Trepča radi, Beograd se gradi“, „Sloboda, ravnopravnost, demokratija“, „Kosovo Kosovarima“, „Hoćemo ujedinjene albanske zemlje“, „Kosovo republika“, „Albanci smo, a ne Jugosloveni“, „Ujedinjenje sa Albanijom“…

Odmah nakon izlaska iz zatvora, Ragip Džaka se odselio u Švajcarsku, gde je 1992. godine rođen Granit, navodi „Alo“.

Ragip Džaka je učestvovao na protestima u februaru 1986. godine, na kojima je učestvovalo od 100 do 5.000 ljudi, a koji su predstavljali reakciju na međuetničke incidente.

Osim Ragipa Džake, u zatvoru je 15 godina proveo i njegov ujak, zbog vređanja Srbije.

Da su Džaka i njegov saigrač, takođe albanskog porekla sa Kosova, Đerdan Šaćiri, svojim proslavama golova kada su rukama napravili simbol orla na grudima, prema pisanju tog lista, želeli da isprovociraju Srbe govori i ponašanje albanskih političara iz Prištine, koji su tokom i posle utakmice dodatno provocirali Srbiju.

Tanjug

Tagovi:
Granit Džaka, otac, zatvor, Srbija
Standardi zajedniceDiskusija
Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga