Švajcarski reprezentativac Đerdan Šaćiri na utakmici protiv Srbije.

Albanci iz Njujorka skupljaju novac za Džaku i Šaćirija

© REUTERS / Gonzalo Fuentes
Vesti sa Svetskog prvenstva u fudbalu
Preuzmite kraći link
3321
Pratite nas

Albanci poreklom sa Kosova i Metohije koji žive u Njujorku pokrenuli su u ponedeljak, 25. juna, akciju skupljanja novca kako bi platili kaznu koju su od FIFA dobili Granit Džaka i Đerdan Šaćiri.

Fudbaleri Arsenala i Stouk sitija su kažnjeni sa po 10.000 švajcarskih franaka zbog provokativne političke poruke u meču protiv Srbije na Svetskom prvenstvu.

Oni su gestikulisali dvoglavog orla sa albanske zastave, što je FIFA ocenila kao „nesportsko ponašanje“.

To je za Albance poreklom sa Kosova i Metohije apsurdno. Oni smatraju da je to gest „znak mira“, pa su za samo jedno veče skupili čak 8.000 dolara.

„Svim Švajcarcima i Albancima širom sveta doneli su sreću i radost, molimo vas za malo podrške“, navodi se na sajtu gde je organizovano doniranje novca.

Akcija je u roku od nekoliko sati „podeljena“ skoro 3.000 puta na Tviteru i Fejsbuku.

„Nema novca koji može da kupi emocije koje su kod nas izazvali Džaka i Šaćiri kada su slavili golove sa dvoglavim orlom. To je dokaz da nisu zaboravili svoje korene. Osećaj ponosa koji su izazvali kod mene me obavezuje da doniram novac za plaćanje njihove kazne“, rekao je ministar trgovine i industrije u takozvanoj vladi Kosova Bajram Hasani.

Albanci koji su pokrenuli akciju planiraju da uruče novac FS Švajcarske. Ukoliko ga oni ne prihvate, doniraće ga humanitarnoj organizaciji.

B 92

Tagovi:
fudbal, Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018, Granit Džaka, Đerdan Šaćiri, Njujork, Švajcarska, Kosovo i Metohija, Srbija
Standardi zajedniceDiskusija
Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga