Džaka slavi gol na provokativan način

Sramota za FIFA: Kazna za provokacije Džake i Šaćirija — simbolična

© REUTERS / Gonzalo Fuentes
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
Preuzmite kraći link
11896
Pratite nas

Igrače švajcarske reprezentacije Granit Džaka i Džerdan Šaćiri, kao i kapiten Stefan Lihtštajner, kaznila je FIFA samo novčano.

Iako su mnogi očekivali drastičniju kaznu, budući da je FIFA bila u mogućnosti da igrače kazni sa dva meča suspenzije, Džaka, Šaćiri i Lihtštajner prošli su sa samo simboličnom novčanom kaznom. Prva dvojica će morati da izdvoje po 10.000 švajcarskih franaka, a kapiten „sajdžija“ samo pet.

I pored toga što je svima jasno da su orlovi na grudima švajcarskih reprezentativaca mešanje politike u sport, protiv čega se FIFA, navodno, svim silama bori, ovoga puta je prekršila svoja načela, konkretno pravilo broj 54 FIFA kodeksa, koje kaže da „svako ko provocira javnost na utakmici, mora biti kažnjen sa suspenzijom od dva meča, i novčanom kaznom od najmanje 5.000 franaka“. FIFA se, kao što vidimo, odlučila za maltene najmanju kaznu, iako je simbol koji su švajcarski fudbaleri pokazali jasna asocijacija na „Veliku Albaniju“, ideju koja ugrožava delove teritorija Makedonije, Srbije, Grčke.

Standardi zajedniceDiskusija
Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga