Meksički karneval Dan mrtvih u Moskvi

Meksički navijači u Moskvi spektaklularno obeležili „Dan mrtvih“

© Sputnik / Vladimir Vяtkin
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
Preuzmite kraći link
0 20
Pratite nas

Za nepuna dva sata meksički festival „Dan mrtvih“ u Moskvi posetilo je više od 5.000 ljudi, rekao je novinarima šef Nacionalnog doma navijača Meksika Havijer Ruiz Galindo.

U petak je u ruskoj prestonici održan karneval „Dan mrtvih“, koji su organizovali meksički navijači na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Prema meksičkoj tradiciji, „Dan mrtvih“ se obeležava krajem novembra. Meksički Indijanci verovali su da je smrt svetli početak, zbog čega je običaj da se na ovaj praznik ljudi raduju i vesele.

Smatra se da se na ovaj dan duše umrlih vraćaju na zemlju kako bi posetile rođake. U meksičkoj tradiciji kalavela Katrina (ženska lobanja) predstavlja jedan od glavnih atributa praznične povorke. 

Katrina je skelet u ženskoj odeći, ukrašenoj cvećem i bojama. Smatra se da je ona ovaploćenje boginje smrti Miktlansiuatl iz astečke mitologije. 

„Još jutros smo mislili da ćemo početi ovde u prostoriji, a da ćemo potom održati paradu na Crvenom trgu, ali Katrinini duhovi su promenili naše planove i preneli naš praznik ovde u meksički dom“, rekao je Galindo. 

Na sceni u centru Moskve izvode se tradicionalne meksičke melodije, gosti i dalje dolaze. Najveći broj njih su žitelji Rusije, a navijača iz Meksika je veoma malo. Svi koji to žele mogu da se maskiraju da bi ličili na meksičku boginju. Za posetioce se pripremaju tradicionalna meksička jela. 

Tagovi:
Dan mrtvih, karneval, navijači, Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018, Meksiko
Standardi zajedniceDiskusija
Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga