20:29 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 23
  Pratite nas

  Ministar prosvete i nauke Srbije Srđan Verbić izjavio je danas u Beogradu da će svi prosvetni radnici koji štrajkuju skraćivanjem časova na 30 minuta dobiti umanjene plate.

  „Uprkos tome što su predstavnici sindikata prosvete učestvovali u pisanju Sporazuma o prekidu štrajka i složili se sa tim Sporazumom, imamo situaciju da su odbili da ga potpišu“, rekao je Verbić novinarima.

  Po njegovim rečima, pojedini sindikalni lideri sad ne znaju šta je rešenje za prekid štrajka, ali Ministarstvo je spremno da pomogne u okviru zakonskih mogućnosti.

  „Ministarstvo prosvete je tu da pomogne i onima koji su se na putu do prekida štrajka izgubili, jer ne želimo da bilo koji sindikat izgubi zbog toga što je u nekom trenutku došlo do preglasavanja koje ih je odvelo na krivi put“, rekao je ministar prosvete.

  Štrajk prosvetnih radnika
  © Flickr / Max Klingensmith

  Verbić je ocenio da svaki reprezentativni sindikat prosvete treba da postane socijalni partner Ministarstva prosvete jer, kako je kazao, predstoje teški zadaci koji moraju da se rešavaju i istakao da će sa predstavnicima sindikata koji su u štrajku razgovarati i u ponedeljak 9. marta.

  „Predstavnici sindikata u štrajku bili su na razgovorima u Ministarstvu prosvete i pre dva dana i pozvani su na ponovno okupljanje u ponedeljak. Od njih očekujemo nove ideje za rešavanje problema, jer mi smo raspoloženi da pomognemo, ali ne možemo da izmišljamo rešenja“, rekao je Verbić.

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisli Sporazum sa Ministarstvom prosvete o prekidu štrajka. Štrajk su ranije, nakon potpisivanja sporazuma sa Ministarstvom, prekinuli sindikat Nezavisnost i Sindikat obrazovanja Srbije.

  Štrajk u prosveti počeo je 17. novembra, a sindikati u štrajku najavili su protest u Beogradu za 17. mart.

  Tagovi:
  štrajk, prosveta, Srđan Verbić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga