20:24 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1026
  Pratite nas

  „Orao“ su 1936. godine izgradili nacisti i bio je korišćen od strane Hitlera u mornarici u Drugom svetskom ratu kao brod za obuku za cele flote. Danas je ovaj „imigrant“ u službi američkih oružanih snaga, a na njemu su obitavali predsednici Kenedi, Nikon i Truman, te je oplovio svet ispunjavajući diplomatske misije Sjedinjenih Američkih Država.

  Veličanstvena brod ima tri dugačka jarbola. Izgrađen je 1936. godine u čuvenom brodogradilištu u Hamburgu, kompanije koja je izgradila legendarni bojni brod Bizmarkove nemačke mornarice.

  Dok na brodu sada stoji obeležje obalske straže SAD, tokom Drugog svetskog rata imao je svastiku u kandžama orla, koja se nalazila u pročelju broda.

  Brod za obuku se tada zvao „Horst Vesel“, a u čast autora himne nacističke partije i pokrenut je u prisustvu Adolfa Hitlera.

  U aprilu 1945. godine, kada se rat završio, britanske snage su opkolile „Horst Vesel“ u zalivu Danzig.

  Njegova sudbina je razjašnjena 1946. u pregovorima između saveznika, kada su podeljeni ostaci nemačke flote. U junu iste godine brod je počeo svoje putovanje u Bremerhavenu u Njujorku sa novim imenom: „Orao“.

  „Možda izgleda staro, ali lekcije koje možete naučiti na ovom brodu o moru, vetru, strujama i o sebi samom i svojim vršnjacima, ne možete naučiti nigde drugde“, rekao je kapetan Ernst Kamings, bivši komandanti broda, navodi Bi-Bi-Si.

  Tagovi:
  vojna mornarica, obalska straža, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga