11:28 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 108
  Pratite nas

  Mrtvo more nastavlja da opada više od jednog metra godišnje, a puteve i dalekovode proždiru krateri koji se usled toga formiraju na izraelskoj obali.

  Mrtvo more
  © REUTERS / Amir Cohen
  Ogromne rupe nekad veličine košarkaškog terena ili površine dvospratne zgrade.

  Fenomen je da Mrtvo more gubi vodu po stopi od više od jednog metra godišnje, a procenjuje se i pogoršanje problema ukoliko se ne uspostavi međunarodna intervencija. Iako vlasti još uvek nisu objavile konkretne brojke o prouzrokovanoj šteti, stotine novih kratera pojavljuje se svake godine. Gradonačelnik Tamar regiona, koji obuhvata južnu obalu Mrtvog mora u Izraelu, Dov Litvinof rekao je da „to nije problem s kojim mogu da se suočavaju sami“.

  Mrtvo more
  © REUTERS / Amir Cohen
  Ogromne rupe su pustoš na izraelskoj obali i proždiru zemlju sve sa putevima i dalekovodima.

  Stoga, kada se voda povlači pod zemljom ostane sloj soli od oko 30 metara, koji se formirao hiljadama godina. Bez vode Mrtvog mora koje ga štiti, sveža voda od kiše i poplava prodire i rastvara sloj soli, stvarajući šupljine koje propadaju.

  Krateri će prestati da se pojavljuju samo kada se vrati voda Mrtvog mora, što zahteva međunarodne napore, jer i Jordan i Zapadna obala imaju pristup moru. Ali čak i ako se sve strane uključe u inicijativu, bile bi potrebne decenije da se preokrene ekološka šteta, upozorio je Litvinof.

  Mrtvo more
  © REUTERS / Amir Cohen
  Glavni razlog što Mrtvo more nestaje je što su prirodni izvori vode, koji prolaze kroz dolinu reke Jordana iz Sirije i Libana, preusmereni u poljoprivredne svrhe i za pijaću vodu.

  Mrtvo more je velika turistička destinacija, ali su dve popularne plaže već morale da budu zatvorene, a vlasti strahuju da ova oblast može i dalje propadatii. To takođe može pogoršati rudarsku industriju, kao i ekstrakciju minerala za izvoz širom sveta.

  Mrtvo more
  © REUTERS / Amir Cohen
  Rudarski radovi takođe doprinose propadanju.
  Tagovi:
  ekološka katastrofa, Mrtvo more, Izrael, Jordan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga