21:16 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 50
  Pratite nas

  Nafta se u savremenom svetu koristi u industriji, za pokretanje vozila, dobijanje električne energije u termoelektranama, značajna je sirovina u izradi mnogih proizvoda, ali je malo poznato da je od davnina korišćena i kao lek za brojne bolesti kože i reumatizam.

  Novina u turističkoj ponudi Azerbejdžana, koji je prebogat energentima, specijalan je tretman u crnom zlatu u zdravstvenom centru Naftalan u Bakuu. Dokazano je da sirova nafta uništava sve vrste bakterija, virusa, gljivica i leči neplodnost, a kako kaže lekar iz ove ustanove Hašim Hašimov, takav tretman može izlečiti čak 70 bolesti.

  „Sastav tečnosti je jedinstven, ona je čista. U sebi nema ništa prljavo. Osim toga, ima terapeutska svojstva. Pacijenti borave u kadi sa gustom, crnom tečnošću desetak minuta, posle brisanja odlaze na nekoliko tuširanja kako bi se uklonili ostaci nafte sa kože i nakon toga bi trebalo da nastupi poboljšanje u opštem stanju“, objasnio je doktor Hašimov.

  Iako ovaj centar izgleda neugledno — hodnici su slabo osvetljeni, nameštaj je pohaban, posetioci mogu da se kupaju u sirovoj nafti, što je nemoguće bilo gde drugo u svetu. Još ako se zna da lekari tvrde da tradicija takvog kupanja iz medicinskih razloga datira još iz 8. veka, a da su ruski naučnici dokazali terapeutska dejstva, za cenu ovakvog tretmana se ne pita.

  Klijenti u Bakuu su različiti — od znatiželjnih turista do lokalnog stanovništva koje se nada izlečenju. Jedan australijski turista kaže da ga je privukao članak o tom medicinskom eksperimentu koji je pročitao na internetu. Iako se tvrdi da sirova nafta sadrži naftalin hidrokarbon koji može biti kancerogen, Australijanac nije bio zabrinut za svoje zdravlje.

  „Osećam se veoma dobro. Ovo je odlično iskustvo. Temperatura u kadi je normalna. Tečnost je poput čokolade, podseća me na čokoladne fontane u tržnim centrima. Toplo je, ništa me ne boli i nema neprijatan miris“, istakao je Seb Smit, australijski turista.

  Doktor Hašimov kaže da je sirova nafta veoma skupa, pa se na klinici štedi. Samo jedan deo crnog zlata se odbaci, a ostatak se čuva. Tako Azerbejdžan, koji je zbog različitih sadržaja sve privlačniji turistima, sada ima i pristup luksuzu sa specijalnim banjama u kojima se klijenti stimulišu da plivaju u sirovoj nafti.

  Tagovi:
  tretman, kupanje, Azerbejdžan, nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga