22:30 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  7227
  Pratite nas

  U nekom trenutku nestaće nam nafte; kada se to dogodi, čovečanstvo će morati da pronađe alternativu ovom izvoru goriva. Pojedini entuzijasti već su došli na brojne ideje koje bi mogle da budu zamena za benzin

  Sputnjik je sastavio spisak načina na koje bi se mogao nadoknaditi nedostatak benzina kada nam ponestane nafte. Moramo da priznamo da su neki od njih prilično bizarni, ali davljenik se i za slamku hvata…

  Povratak konjske snage

  Predstavnici kompanije „Flithors“ sa sedištem u Dubaiju smatraju da nema razloga za „otkrivanje tople vode“, već da je mnogo jednostavnije vratiti se korenima i ponovo koristiti konje. Kompanija je predstavila projekat takozvanog prirodomobila, vozila koje pokreće jedna konjska snaga, u vidu pravog konja. Vozilo bi izgledalo kao nešto iz crtanog filma „Porodica Kremenko“, budući da je u njemu istinski konj koji hoda po traci povezanoj sa generatorom, čime se stvara energija za baterije i električni motor. „Prirodomobil“ bi navodno imao maksimalnu brzinu od 80 km/č, a sve to, naravno, pod uslovom da je konj raspoložen da sarađuje.

  Ovako bi moga izgledati povratak konjske snage
  Ovako bi moga izgledati povratak konjske snage

  Biogorivo napravljeno od kafe

  Pored toga što nam daje energiju svako jutro, ispostavlja se da bi kafa mogla da bude alternativni izvor goriva. Najbolja stvar u ovoj ideji je činjenica da čovečanstvo čak ne bi moralo da troši svežu kafu, budući da je talog kafe više nego dovoljan, smatraju istraživači sa Univerziteta u Nevadi. Ideja je zasnovana na teoriji da talog kafe može da se pretvori u biogorivo kada se zagreje u posebnoj pećnici. Ukoliko projekat zaživi, to će biti dobre vesti za kompanije u biznisu sa kafom, poput „Starbaksa“ ili „MekKafea“, koje bi mogle da dođu do ogromnog prihoda prodajući svoje otpatke za biogorivo.

  Automobil koji pokreće biogorivo napravljeno od kafe
  Automobil koji pokreće biogorivo napravljeno od kafe

  Kompresovani vazduh

  Kompanija „Tata motors“ konstruisala je automobil koji pokreće kompresovani vazduh. Vozilo ima rezervoare sa vazduhom napunjene kompresovanim vazduhom, koji potom puni baterije u šasiji kola. Umesto volana, njima bi se upravljalo pomoću džojstika, a maksimalna brzina bi iznosila 80 km/č. Bila bi u stanju da pređu 200 km.

  Solarna energija

  Automobili koje pokreće Sunce više nisu novitet, kako je ta ideja prisutna već neko vreme. Prošle godine je automobil na solarnu energiju prešao 3.200 km u Australiji. Čini se da su automobili na solarnu energiju odličan izum, budući da su samostalni i ne zagađuju. Jedina mana ovakvim kolima je što mogu da funkcionišu samo dok ima dnevne svetlosti.

  Automobili koje pokreće Sunce više nisu novitet
  © AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
  Automobili koje pokreće Sunce više nisu novitet

  Para

  Nisu samo konji način da čovečanstvo reciklira sopstvenu istoriju. Početkom 20. veka, pre razvoja vozila koje pokreće benzin, sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, automobili sa parnim motorima bili su izuzetno popularni. Američki „stenli stimer“ bio je jedan od njih. Motori na paru mogli bi da budu izuzetno korisni, s obzirom na to da mogu da sagorevaju smeće i drvo.

   

  Tagovi:
  alternativa, nestanak, nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga