02:49 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  5558
  Pratite nas

  Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u Nišu da je već parafiran sporazum o socijalnom osiguranju sa Ruskom Federacijom i da će u toku ove godine biti potpisan.

  „Oni koji nam drže lekcije o saradnji sa Ruskom Federacijom nisu za vreme svoje vlasti uspeli da potpišu sporazum o socijalnom osiguranju sa Ruskom Federacijom, a mi smo to uspeli za godinu i po dana rada ovog ministarstva“, rekao je Vulin posle posete Srpsko–ruskom humanitarnom centru u Nišu.

  Ministar je istakao da se tako sarađuje sa Ruskom Federacijom, da se tako čuva prijateljstvo, vodi računa o svojoj zemlji i o njenim prijateljima.

  „Parafirali smo sporazum koji će štititi naše radnike, ali radnike iz Ruske Federacije koji žive i rade u Srbiji. Čuvaćemo njihova penziona i socijalna prava i zdravstveno će biti zaštićeni“, rekao je Vulin.

  Naveo je da ne zna zašto takav sporazum nije bio potpisan u poslednjih 16 godina, od 2000. godine.

  „Onima koji se usuđuju da licemerno pričaju o sporazumu sa NATO paktom koji su sami potpisali nije palo na pamet da se potrude da sa Ruskom Federacijom potpišu ovaj sporazum. Ja sam beskrajno ponosan što smo mi to postigli za manje od godinu i po dana“, rekao je ministar i naglasio da je premijer Aleksandar Vučić lično insistirao da taj sporazum bude postignut.

  Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu
  © Sputnik / Senka Miloš
  Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu

  Vulin je poručio da Srbija ne ulazi ni u jedan vojni sporazum, da je vojno neutralna i da se ne dodvorava nikome.

  „Naši ruski prijatelji od nas ne traže dodvoravanje. Oni su ovde došli da traže partnere i našli su partnere i prijatelje. Našli su državu koja vodi računa o svojim interesima, kojoj nije u interesu da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, a kojoj jeste u interesu da sarađuje i sa Evropom i sa Ruskom Federacijom“, rekao je Vulin novinarima.

  On je ponovio da Srbija neće postati član nijednog vojnog saveza.

  Uskoro povlastice i za ruske humanitarce

  Vulin je najavio da će se o privilegijama za ruske humanitarce u Srbiji razgovarati prilikom posete premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva našoj zemlji.

  Upitan da li će pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Srbiji biti date iste privilegije kao što predviđa sporazum sa NATO–om, Vulin je odgovorio da oni nikada nisu tražili bilo kakve privilegije i nisu time uslovljavali svoju pomoć, ali da će se o tome razgovarati prilikom posete predsednika Vlade Rusije.

  „Država Srbija je zahvalna i spremna da učini sve da se ljudi u Srpsko–ruskom humanitarnom centru dobro osećaju i da budu zaštićeni na svaki način“, rekao je Vulin novinarima nakon obilaska tog centra u Nišu.

  On je naglasio da prijatelji iz Srpsko–ruskog humanitarnog centra nikada „nisu uslovljavali svoju pomoć privilegijama ili tražili da nešto od nas dobiju, oni su uvek pitali šta nam je potrebno", rekao je Vulin.

  Prema njegovim rečima, o tome će se razgovarati „i ja sam siguran da ćemo za vreme posete predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva uspeti da regulišemo i to“.

  „Danas je prilika da vidite da je ovo civilni centar, da nije nikakva vojna baza“, istakao je Vulin i naglasio da je taj centar uvek Srbiji pomagao kad god joj je to bilo potrebno i kad su bile poplave i sada sa migrantima.

  „Oni sada pomažu ljudima koji čak nemaju nikakve veze sa nama. Oni nisu državljani Srbije. To su Sirijci, Pakistanci, nevoljnici koji se nalaze ovde“, rekao je Vulin.

  Tagovi:
  povlastice, Srpsko-ruski humanitarni centar, Aleksandar Vulin, Niš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga