01:55 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  280
  Pratite nas

  U protekle četiri godine Srbija je povećala svoje zatvorske kapacitete za oko 2.500 mesta, a istovremeno je primenila i druge mere za rasterećenje zatvora, kao što su alternativne sankcije ili mere obezbeđenja za prisustvo okrivljenog koje ne zahtevaju njegov boravak u pritvoru.

  Prema podacima Ministarstva pravde dostavljenim Tanjugu, u Srbiji je 1. januara ove godine bilo 10.064 pritvorena ili osuđena lica na izdržavanju kazne zatvora, dok su smeštajni kapaciteti iznosili 9.459.

  Poređenja radi, 1. januara 2012. godine kapaciteti u srpskim zatvorima bili su 6.950 mesta, a broj lica u zatvorima bio je 10.955.

  To znači da je u proseku 157 lica bilo smešteno na 100 realnih zatvorskih mesta, a Srbija je zbog toga bila na poslednjem mestu prema podacima Saveta Evrope.

  Te godine u novembru Srbija je donela Zakon o amnestiji čime su, pored ostalog, dodatno rasterećeni zatvorski kapaciteti.

  Zatvor, ilustracija
  Godine 2012. u proseku je 157 osoba bilo smešteno na 100 realnih zatvorskih mesta, a Srbija je zbog toga bila na poslednjem mestu prema podacima Saveta Evrope.

  Prema podacima od 1. januara 2015. godine kapaciteti u zatvorima su bili 9.340 mesta, a broj lica u zatvorima iznosio je 10.064.

  Pored amnestije, Ministarstvo pravde je uspostavilo širom Srbije povereničke službe za kontrolu izvršenja alternativnih sankcija, a u praksi se u poslednjih nekoliko godina sve češće primenjuje mera kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom ili bez njega.

  Takođe, insistira se i na primeni drugih vidova mera obezbeđenja prisustva okrivljenog umesto pritvora kao što su jemstvo, redovno javljanje policiji, oduzimanje pasoša…

  Od alternativnih sankcija koristi se kućni zatvor, razni vidovi društveno-korisnog rada za lakša krivična dela, oportunitet i drugo.

  Savet Evrope danas je objavio izveštaj o stanju u srpskim zatvorima koji se odnosi na situaciju iz 2014. godine, od kada su preduzeti brojni poduhvati na rekonstrukciji i proširenju zatvorskih kompleksa, ali i izgradnji novih.

  Srbija je u odnosu na 2011. godinu pomerila na bolje za 10 mesta kada je u pitanju stanje u evropskim zatvorima.

  Tagovi:
  zatvori, zatvor, Ministarstvo pravde Srbije, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga