20:44 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2431
  Pratite nas

  Davno izgubljen brod sa putovanja Vaska de Game u Indiju pronađen u blizini Omana.

  Veruje se da je potonuli brod „Esmeralda“ deo flote koju je vodio legendarni portugalski istraživač za vreme njegovog drugog putovanja za Indiju (1502–1503).

  Olupina broda pronađena u blizini obale Omana i najverovatnije je bila deo ekspedicije koju je predvodio legendarni portugalski istraživač Vasko de Gama, što je čini najstarijim brodom koji je ikada pronađen i istražen.

  Portugalski istraživač je sa svojom armadom ustanovio Morski put za Indiju („Carreira da India“) na svom prvom putovanju u Indiju (1497-1499), u okviru  poduhvata otkrivanja prvog pomorski put između Evrope i Azije.

  Na svom drugom putovanju u Indiju (1502—1503) „Esmeralda“ i Sao Pedro su bili vodeći brodovi od pet brodova u okviru četvrte portugalske flote koja je istraživala Indijski okean.

  Njima su komandovali De Gamini ujaci po majci Visente i Bras Sodre. Veruje se da su potonuli u oluji severoistočno od Halanija ostrva u Omanu.

  „Skupocen gubitak brodova koji se mogao izbeći i njihovih vrednih tovara koji je takođe rezultirao smrću braće Sodre je dobro dokumentovana priča koja je ispričana nebrojeno puta tokom vekova“, napisao je  istraživački tim u članku za časopis za nautičku arheologiju.

  U našem istraživanju smo koristili poznate istorijske činjenice De Gaminog putovanja za Indiju. 

  Olupinu je prvo otkrila engleska kompanija za pronalaženje potonulih brodova „Blu voter“ 1998. godine, a vađenje olupine je trajalo od  2013. godine.

  Hiljade predmeta je do sada izvađeno iz olupine uključujući portugalske zlatne novčiće i srebrni novčić koji je specijalno iskovan za trgovinu sa Indijom.

  Za brodsko zvono se veruje da je najstarije ikad pronađeno i na njemu je slovo M i broj 498 za koje istraživači veruju da označava datum (godinu) 1498.     

  Tagovi:
  Vasko de Gama, olupina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga