23:46 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1120
  Pratite nas

  Saga el Dulajmi, dvadesetosmogodišnja bivša supruga najtraženijeg čoveka na svetu — šefa islamističke grupe DAEŠ, izjavila je da se udala za „normalnu osobu, predavača na univerzitetu“ i ne zna kako je završio kao glava terorističke grupe. Pročitajte izvode iz njenog intervjua za švedsku televiziju.

  „Udala sam se za normalnu osobu, univerzitetskog predavača. U to vreme se zvao Hišam Muhamed“, priča Saga el Dulajmi, bivša supruga lidera najopasnije džihadističke grupe na svetu, DEAŠ, u intervjuu za švedsku televiziju „Ekpresen“. To joj je prvi intervjuu od kako je puštena iz libanskog zatvora prošle godine.

  Saga je odrasla u konzervativnoj dobrostojećoj porodici u Bagdadu. Pre nego što je srela čoveka koji je postao poznat kao Abu Bakr el Bagdadi, već je jednom bila udata i iz tog braka ima dvojicu blizanaca.

  Saga el Dulajmi sa Bagdadijevom ćerkom Hagar.
  © Foto : expressen.se
  Saga el Dulajmi sa Bagdadijevom ćerkom Hagar.

  Njen prvi muž bio je telohranitelj Sadam Huseina i ubijen je boreći se protiv američkih trupa u Iraku samo godinu dana nakon venčanja.

  U Iraku i u muslimanskim zajednicama dozvoljeno je da se oženjeni muškarci ožene udovicama, tako da mogu da brinu o njihovoj deci. Oni veruju da je to dobro delo za koje će biti nagrađeni nakon smrti. Na ovaj način Saga se udala za Bagdadija.

  „Nisam primetila da je bio aktivista na bilo koji način. Preselili smo se u njegov dom i tamo smo živeli. Mnogo nas je bilo u istom stanu i to je bilo teško. Bili smo on, ja i moja deca i njegova prva žena i njena deca“, objašnjava Saga.

  Čovek koji je u to vreme bio poznat kao Hišam Muhamed nije rekao svojoj prvoj ženi da je hteo da se oženi drugi put. I Saga kaže da će radije da zaboravi svoj prvi susret sa prvom Bagdadijevom ženom.

  „On nije mnogo govorio o svojoj prošlosti. Bio je tajanstven. Nije bio naročito pričljiv. Sretali smo se u večernjim satima, tokom večere. Provodio je dane na univerzitetu, gde je predavao religiju i šerijat. Ponekad bi nestajao na nekoliko dana. Rekao bi da ide da poseti svog brata“, priseća se ona.

  „Ne, nisam bila zaljubljena u njega. Nisam ga volela. On je bio zagonetan čovek. Nije se mogla voditi rasprava niti normalan razgovor sa njim.“

  Saga el Dulajmi sa svojom decom.
  © Foto : expressen.se
  Saga el Dulajmi sa svojom decom.

  „U večernjim satima, kada dođe kući, najčešće bismo večerali zajedno…. On je davao naređenje, ništa više“, kaže ona.

  Ostavila ga je posle samo tri meseca braka ne znajući da je trudna. Njihova zajednička ćerka Hogar sada ima osam godina.

  „Ona je ponela svu težinu na svojim plećima. Šta su deca kriva u svemu tome? Nije ona kriva što je ćerka najtraženijeg teroriste na svetu.“

  Nakon svih njenih problema u Iraku i Siriji, gde se preselila posle invazije na Irak, Saga kaže da sada želi da živi u Evropi, a ne u arapskim zemljama.

  Saga el Dulajmi sa svojom decom.
  © Foto : expressen.se
  Saga el Dulajmi sa svojom decom.

  „Šta je moja krivica? Ja sam se udala za njega 2008. Sada smo razvedeni. Ja sam bila ta koja ga je ostavila. Ja sam žena koja je prošla kroz mnogo toga i koja je bila i u zatvoru. Da sam htela da živim sa Bagdadijem, mogla sam da živim kao princeza. Ne želim novac. Želim da živim u slobodi.“

  Saga se ponovo udala i dobila još jednog sina, svoje četvrto dete.

  Slično:

  Pobegla žena lidera DAEŠ-a?
  El Bagdadi — monstrum iz američke kuhinje
  El Bagdadi prešao iz Turske u Libiju
  Ko je Abu Bakr el Bagdadi
  Lider Islamske države u bolnici u Iraku
  El Bagdadi preživeo napad
  Tagovi:
  Saga el Dulajmi, islam, džihadista, terorista, islamista, žena, deca, DAEŠ, Abu Bakar el Bagdadi, Evropa, Irak, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga