03:11 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Četiri godine nakon što je Prvi međunarodni forum o očuvanju tigrova u divljini održan u Sankt Peterburgu u Rusiji, globalna populacija ovih divljih mačaka je pokazala značajan porast.

  Rezultati novog istraživanja „Svetske fondacije za prirodu“ ukazuju na to da je pripadnika ove ugrožene vrste sve više na globalnom nivou, prvi put u poslednjih stotinu godina, uglavnom zbog uspeha očuvanja u Rusiji, Indiji i Nepalu.

  U Rusiji je broj divljih tigrova povećan sa 360 na 433 jedinki. Populacija ove vrste u Aziji takođe je u porastu u poslednjih nekoliko godina, što je prvi slučaj u nekoliko decenija unazad.

  Ipak, to nije slučaj u svim zemljama. Na primer, u jugoistočnoj Aziji došlo je do nastavka smanjenja broja jedinki, kako javlja švedski list „Vestmenlends lens tajdning“.

  Ove procene će biti predstavljene na Međunarodnom forumu o očuvanju divljih tigrova, koji će biti održan u Nju Delhiju. Njegov cilj je da skrene pažnju na to šta se promenilo u poslednje četiri godine, od prvog foruma u Sankt Peterburgu.

  Tada su forumu prisustvovale sve zemlje koje su imale stabilan naraštaj tigrova. Cilj je bio da se poveća broj divljih jedinki sa 3.200 na 6.000 do 2022. godine.

  Danas se nalazimo na pola puta od tog cilja. Broj tigrova u Rusiji je porastao sa 360 na 433, u Nepalu sa 121 na 198 i u Butanu sa 75 na 103.

  Razlog tome je bilo uspešno obuzdavanje lovokradica i zaštita prirodnih staništa ovih velikih mačaka, piše švedski list.

  Slično:

  Rusija: Tigar napao devojčicu u zoo-vrtu
  Tigar ušetao u radnju, a srce „sišlo u pete“
  Veliki tigar usred saobraćajne gužve
  „Pukla“ ljubav između jarca Timura i tigra Amura
  Tigrić raspilavio moskovske policajce (video)
  Amurski tigar
  Tagovi:
  istrebljenje, ugrožene životinje, Tigar, Butan, Nepal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga