11:48 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  11251
  Pratite nas

  Poslednjih godina, legenda o tome da kosmonauti na svemirske misije sa sobom nose oružje postala je popularna na ruskim društvenim mrežama. Kosmonaut Sergej Rjazanski nedavno je potvrdio istinitost te legende.

  U intervjuu koji je dao za informativni portal „Lenta“, kosmonaut Sergej Rjazanski se sa nostalgijom prisećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio sa sobom na misije u orbitu.

  „To je bilo potpuno jedinstveno oružje — dve cevi sa glatkim kanalom i jedna sa žlebovima. Morali ste da budete spremni da se borite sa medvedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja“, rekao je Rjazanski.

  Oružje o kojem Rjazanski govori je TP-82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili sa sobom u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

  Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sa bujnom vegetacijom ili kao sekira za cepanje drveća. Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije deo njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila deo naoružanja, i dalje je u upotrebi.

  • Mačeta M-1
   Mačeta M-1
   © Foto : Eric Long, National Air and Space Museum, Smithsonian Institution
  • TP-82
   TP-82
   © Foto : YouTube / AVTO PATI
  • Emerson „svemirski“ nož
   Emerson „svemirski“ nož
   © Foto : Ernest Emerson / Wikimedia
  • Švajcarski vojni nož „Viktorinoks“
   Švajcarski vojni nož „Viktorinoks“
   © NASA
  • Astronaut Kenet D. Boverskoks sa svojim alatom
   Astronaut Kenet D. Boverskoks sa svojim alatom
   © NASA
  • Laserski pištolj
   Laserski pištolj
   © Foto : YouTube / Polit Russia
  1 / 6
  © Foto : Eric Long, National Air and Space Museum, Smithsonian Institution
  Mačeta M-1

  Sovjetski naučnik Boris Čertok je u svojoj knjizi „Rakete i ljudi“ opisao događaj koji se odigrao 1965. godine u brodu „Voshod 2“ koji je prevozio kosmonaute Alekseja Leonova i Pavela Beljajeva.

  Oni su se spustili u tajgu na severu Urala, i spasilački timovi nisu mogli da dopru do njih nekoliko dana zbog guste šume i snega.

  Čertok je opisao momenat u kojem spasioci iz helikoptera uočavaju medvede koji idu direktno ka vatri koju su kosmonauti zapalili u svom kampu.

  U današnje vreme, sa napretkom tehnologije i pojavom dži-pi-esa, svemirski putnici imaju manje razloga da sa sobom nose oružje.

  Ipak, za slučaj da vanzemaljci napadnu, Zemljanima koji se nađu u svemiru, na prvoj borbenoj liniji, i dalje je na raspolaganju bogat arsenal.    

  Tagovi:
  mačeta, MSS, pištolj, svemir, oružje, TP-82, Sergej Rjazanski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga