03:19 17 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Valerij Spiridonov

  Mladi ruski naučnik spreman za transplantaciju glave

  © Sputnik / Kirill Kallinikov
  Život
  Preuzmite kraći link
  12811

  Italijanski neurohirurg Serđo Kanavero i njegov kineski kolega Sjaopin Ren spremni su za transplantaciju glave mladom ruskom naučniku koju će izvesti prema takozvanim protokolima „heven“ i „gemini“.

  „Naučnici sada imaju pouzdan dokaz o održivosti protokola ’gemini‘ i ’heven‘ i ja sam siguran da će ruski hirurzi biti zainteresovani da se pridruže svojim kineskim kolegama u ovoj oblasti“, rekao je dr Kanavero Valeriju Spiridonovu, koji se dobrovoljno prijavio da bude prvi čovek koji će da se podvrgne presađivanju glave.

  Valerij Spiridonov, tridesetogodišnji kompjuterski stručnjak iz Vladimira u Rusiji, pati od Verdnig-Hofmanovog poremećaja — bolesti koja napada mišiće sa kojom se ne živi duže od 20 godina. Sada postoji šansa da se njegov život produži i usput potpomognu naučna istraživanja.

  U nizu članaka objavljenih u medicinskim časopisima, Kanavero i Sjaopin su pisali da izvođenje zahvata po protokolu gemini minimalno oštećuje nerve i ćelije, kao i da sprečava moždanu smrt štiti i mogućnost da pacijent posle transplantacije pati od jakih bolova.

  Dr Kanavero smatra da je problem u tome što će biti potrebno najmanje 30 minuta da se odsečena glava poveže sa telom davaoca i obezbedi normalan protok krvi.

  Kineski hirurzi su već testirali novi način transplantacije glave.

  Na pitanje kada će Valerij biti operisan, dr Kanavero je rekao da je zahvat planiran za narednu godinu u Kini.

  „Mi smo već sve dokazali što smo morali da dokažemo“, rekao je on.

  Tagovi:
  transplantacija glave, Valerij Spiridonov, Serđo Kanavero, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga