12:35 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 174
  Pratite nas

  Preci modernog čoveka, koji su pre oko 40.000 godina živeli na teritoriji današnje Španije, znali su koje biljke i gljive treba da jedu kako bi ublažili bol i izborili se sa upalama.

  Do tog otkrića došli su australijski naučnici koji su uradili genetske analize zubnih naslaga sa četiri neandertalca iz pećina u Belgiji i Španiji. Ti uzorci su stari između 42.000 i 50.000 godina.

  „Zubne naslage sadrže mikroorganizme koji su živeli u ustima i patogene iz respiratornog i gastrointestinalnog trakta“, navodi se u časopisu „Nejčer“.

  Zubne naslage predstavljaju jedinstveni uvid u način života neandertalaca. Zahvaljujući njima, može se zaključiti šta su jeli i kakvog su zdravlja bili. Uzorci zubnih naslaga ljudskih predaka na teritoriji Belgije pokazali su da je njihova ishrana najvećim dijelom bila bazirana na mesu, dok su neandertalci na teritoriji Španije više jeli biljke.

  „Plak nam je otkrio da ga je mučio dentalni apsces, kao i to da je imao crevne parazite, tako da je bio prilično bolestan“, naveo je australijski naučnik Alan Kuper.

  Ipak, DNK analiza otkrila je i nešto što nisu očekivali.

  „Neandertalac je jeo belu topolu, koja sadrži salicilnu kiselinu, koja je aktivni sastojak aspirina. Veoma zanimljivo je i da smo pronašli tragove antibiotske gljive, odnosno penicilina“, objasnio je Kuper.

  Ta otkrića upućuju na to da je neandertalac imao dobro znanje o svom okruženju i lekovitim biljkama i njihovim svojstvima, pa je najlogičnije zaključiti da ih je koristio za lečenje.

   

  Izvor: RTS

  Tagovi:
  antibiotici, neandertalci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga