08:42 29 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1132
  Pratite nas

  Vrata Sunca, Jedan od najpoznatijih spomenika Južne Amerike, koji se nalazi u Boliviji u gradu Tijavanaku, i dalje zbunjuje naučnike. Grad Tijavanaku je, prema predanju, odabrao bog Inka, Viračoka, za početak života na Zemlji.

  Tijavanaku se danas nalazi na oko 200 metara nadmorske visine, ali neka istraživanja navode da je nekada bio luka.

  Monolit težak dvanaest tona otkrili su evropski istraživači sredinom 19. veka. Spomenik je nađen ispod slojeva finog peska, ležao je horizontalno, a u sredini je imao pukotinu (neki je smatraju posledicom potresa).

  Ostaci drevnog grada Tijavanako
  © Wikipedia / . Anakin~commonswiki
  Ostaci drevnog grada Tijavanako

  Vrata su uspravljena i postavljena na isto mesto na kom su nađena, ali nije sigurno da je to njihova originalna lokacija.

  Teorije navode da su se izvorno nalazila na nekom drugom mestu, možda unutar hrama Puma punku. Vrata Sunca isklesana su iz andskog vulkanskog kamena, široka su četiri, a visoka tri metra.

  I simboli koji su uklesani u kamen imaju mnoga tumačenja. Pretpostavlja se da je centralna figura upravo Viračoka, neki u njoj vide boga Sunca, a neki boga plača. Na glavi je kruna od 24 zraka sunca od kojih se sedam završava glavama jaguara, a 17 koncentričnim krugovima. Skulptura u rukama drži dva žezla na čijim krajevima su glave kondora.

  Mnogi se dvoume i o starosti Vrata, za koje neki smatraju da bi mogla biti i 1.500 godina stara. U svakom slučaju, do danas nije otkrivena njihova namera, što dovodi do mnogih teorija, od onih da su povezana s astrologijom i astronomijom, do toga da su bila portal za ulazak u drugu dimenziju.

  Slično:

  Rešena misterija hobita
  Mračne tajne ispod leda: Nacisti i tajna društva na Antarktiku (video)
  Misterija: Pojavila se rupa niotkuda, niko ne zna čemu služi
  Eureka! Pronađen drevni grčki grad
  Nova misterija na Marsu: Uzvišenje nalik na drevnu japansku grobnicu (video)
  Misterija: Da li je Sardinija nova „izgubljena Atlantida“?
  Tagovi:
  druga dimenzija, Inke, Vrata sunca, Bolivija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga