17:04 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 132
  Pratite nas

  Porota je u američkom sudu dodelila rekordnu odštetu ženi iz Virdžinije koja je tužila kompaniju „Džonson i Džonson“ tvrdeći da je zbog korišćenja njihovog dečjeg pudera sa talkom obolela od raka jajnika.

  Prema presudi, farmaceutska kompanija mora da isplati 62-godišnjoj Lois Slemp iz Virdžinije neverovatnih 110,5 miliona dolara.

  Ranije su donete tri presude na osnovu istih tužbi s ukupnom odštetom od 197 miliona dolara, ali su svi slučajevi još uvek u žalbenom roku.

  Ženi je opaka bolest dijagnostikovana 2012. godine, a ona je u tužbi tvrdila da je puder koristila više od 40 godina. Zbog teškog stanja nije prisustvovala suđenju.

  Pred američkim sudovima vodi se više od 2.000 procesa sa zahtevom za odšetu zbog korišćenja preparata s talkom. Međutim, iz kompanije „Džonson i Džonson“, tvrde da će se žaliti na presudu i da za nju nema naučnih dokaza. Oni pominju nekoliko slučajeva u kojima su porote presudile da su tužbe bez osnova.

  „Pripremamo se za nova suđenja i dokazaćemo da je bezbedno koristiti puder“, tvrde iz korporacije.

  Mineral talk se godinama koristi u farmaceutskoj industriji. Mnoga ranija istraživanja pokazuju da nema čvrste veze između korišćenja pudera i obolevanja od raka, a većina zdravstvenih stručnjaka smatra da je talk bezopasan.

  Jedino Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikuje genitalno korišćenje talka kao „moguće kancerogeno“.

   

  Izvor: Kliks 

  Tagovi:
  odšeta, puder, rak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga