22:35 24 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Meteorska kiša iznad pustinje Mohave u Kaliforniji

  Naučna senzacija: Teleportovana čestica u svemir

  © AP Photo / Reed Saxon
  Život
  Preuzmite kraći link
  1206

  Prvi put u istoriji naučnici su uspeli da teleportuju česticu u svemir, što je veliki dan za kvantnu fiziku.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Sergej Gunjejev

  Tokom eksperimenta kineski naučnici su uspeli da pošalju foton daleko od Zemlje, dalje nego što je iko pre njih poslao, piše „Indipendent“.

  Ovakva teleportacija koristi bizarne efekte kvantnog zapletanja, a ne prenosa objekta na daljinu. Umesto toga, prenosi se informacija o fotonu, stvarajući njegovu vernu repliku u drugoj tački u svemiru.

  Ovo je prvi put da je takav efekat proizveden na velikoj udaljenosti. Ovakav uspeh bi mogao biti upotrebljen na razne načine, uključujući i kvantni internet koji bi povezivao delove planete nezamislivom brzinom.

  Do danas je eksperiment bio ograničen na male udaljenosti zbog problema sa žicama ili signalima koji su nosili informacije.

  Međutim, novim eksperimentom kineski naučnici su poslali foton do satelita. To će verovatno biti način koji će se koristiti u praksi – slanje objekta u svemir, a zatim ponovno spuštanje do tačke do koje je potrebno, što znači da postoje jasne staze između različitih tačaka.

  Jeziva akcija na daljinu

  Teleportacija je postala česta na zemlji gde naučnici lako šalju informacije na malim udaljenostima, ali posle ovog eksperimenta, efekti teleportovanja biće znatno korisniji.

  „Ovaj rad uspostavlja prvu zemaljsko-satelitsku vezu za vernu i ultradugu kvantnu teleportaciju i bitan korak ka kvantnom internetu na globalnom nivou“, naveli su naučnici u članku objavljenom na internetu.

  Prenos fotona je uspeo zahvaljujući čudnim efektima kvantnog zapleta koga je Ajnštajn opisao kao „jezivu akciju na daljinu“. Efekat ponašanja čestica jednih prema dugima opisan je kao trenutan i bizaran.

  To uplitanje nije ograničeno rastojanjem, što znači da dve čestice mogu imati interakciju uprkos tome što su veoma razdvojene. Naučnici se nadaju da će taj efekat moći da koriste za svoje ciljeve, na primer, poput slanja informacije koja će odmah biti primljena.

   

  Pročitajte još: Da li Rusija pravi teleport?

  Tagovi:
  naučnici, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga