07:23 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 81
  Pratite nas

  Kanadska kompanija Lukara dajmond koja poseduje najveći dijamant na svetu Lesedi la Rona najverovatnije će morati da ga iseče da bi pojednostavila proces prodaje, saopštili su zapadni mediji.

  Napominje se da je težina dijamanta 1.109 karata, a velik je kao teniska loptica. Kamen je pronađen u novembru 2015. u rudniku Karove u Bocvani, koji je vlasništvo kanadske kompanije „Lukara dajmond“.

  Na aukciji u Sotebiju u junu 2016. godine kupci su mu ponudili samo 61 milion dolara, ali direktor kompanije Vilijam Lemb nije želeo da dragi kamen proda za manje od 70 miliona dolara.

  Stručnjaci smatraju da je dijamant prevelik da bi bio pravilno ocenjen na tržištu u trenutnoj situaciji. Zbog toga bi trebalo sačekati nekoliko godina sa prodajom.

  Jedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku
  © REUTERS / Lucas Jackson
  Jedan od najvećih dijamanata na svetu, 1.109-karatni Lesedi la Rona na aukciji Sotebija u Njujorku

  Veruje se da je ovaj dijamant star tri miliona godina, a ime je dobio iz nacionalnog jezika u Bocvani i znači „Naša svetlost“.

  Zanimljivo je da je prethodni najveći dijamant na svetu Kalinan, koji je pronađen 1905. godine u Južnoj Africi i bio težak više od 3.106 karata, bio isečen na više delova iz istog razloga.

  Slično:

  Prsten kupljen na garažnoj rasprodaji prodat za 850.000 dolara
  Brilijantna budućnost: Ruski dijamanti idu u Kinu i Japan
  Tagovi:
  Dijamant
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga