05:37 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1511
  Pratite nas

  Asteroid veličine Kipa slobode protutnjao je pored Zemlje na udaljenosti od samo 77.000 milja, a astronomi sve do četvrtka nisu imali pojma da on postoji, tri dana pošto je proleteo pored nas.

  Asteroid 2017 001 prošao je na oko 76.448 milja od Zemlje. Poređenja radi, Mesec je od nas udaljen 238.900 milja, a zemaljski sateliti u gornjim slojevima naše orbite daleko su od nas 200.000 milja.

  Procenjeno je da je dužina asteroida između 25 i 78 metara. Proleteo je pored Zemlje neprimećen zahvaljujući svojoj tamnoj nereflektujućoj površini i tako izbegao uočavanje teleskopima.

  Primera radi, asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljanbiska u Rusiji 2013. godine ugrozio je skoro 1.500 ljudi i izazvao je štetu od deset miliona dolara, a bio je veličine između 16 i 20 metara.

  Situacija je stoga zabrinjavajuća — asteroid te veličine koji udari u veliki grad, može da izazove stotine hiljada žrtvi. Tunguski meteor 1908. godine, na primer, sravnio je 770 kvadratnih milja nenaseljene sibirske šume i oslobodio hiljadu puta više energije od atomske bombe koja je pala na Hirošimu 1945. godine.

  NASA procenjuje da je otkriveno 90 odsto svih objekata većih od jednog kilometra u blizini Zemlje, ali ipak i dalje postoji veliki broj manjih koji bi mogli da izazovu katastrofalne posledice po čovečanstvo ako bi se obrušili na površinu Zemlje.

  „Nijedan poznati svemirski objekat trenutno ne predstavlja rizik po Zemlju u narednih sto godina“, rekao je u junu Lindli Džonson iz NASA planetarne službe za odbranu.

  „Uglavnom smo pronašli veće asteroide, mada ima i dosta manjih koji mogu da predstavljaju potencijalnu pretnju.

  „Astronomi svakodnevno pronalaze asteroide u blizini Zemlje i većina njih je bezopasna. Ali i dalje je moguće da će nas sledeća ’tunguska‘ iznenaditi. Iako smo mnogo bolji u pronalaženju većih asteroida, to nam ništa ne znači ukoliko nismo spremni da uradimo nešto sa njima“, rekao je takođe u junu stručnjak za asteroide Alan Ficsimons sa Kraljevskog univerziteta Belfast.

   

  Tagovi:
  udar, Zemlja, asteroid
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga