16:24 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1012
  Pratite nas

  Televizija Bi-Bi-Si objavila je rezultate novinarske istrage koja je pokazala da su neki britanski paraolimpijci sebi namerno skraćivali noge da bi mogli da se takmiče u kategoriji sa slabijom konkurencijom.

  Čak se otkrilo da je to bila prilično „masovna pojava“, uprkos tome što su neki britanski paraolimpijci protestovali i odbijali da se takmiče da ne bi bili deo „prevarantske šeme“.

  Paraolimpijci, da bi se uopšte mogli da se takmiče, prolaze obavezne kompleksne lekarske preglede sa postavljanjem dijagnoze. U zavisnosti od dijagnoze, sportisti-invalidi se razvrstavaju u određene kategorije.

  Problem je što postoji više „dijagnoza“ koje se uoči međunarodnih takmičenja praktično ne mogu ni proveriti ni odbaciti. I tu se otvara prostor za manipulacije i korupciju.

  Međutim, Britanci se nisu bavili „štimovanjem dijagnoza“. Priličan broj njih se upustio u smišljeno povećavanje svog stepena invalidnosti. 

  Ako jedan paraolimpijac nema nogu do polovine butine, a drugi samo stopalo — jasno je da je ovaj drugi u prednosti. A pobede na takmičenjima sportista-invalida donose novac i društvene privilegije.

  Televizija je saopštila da Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) ima informacije o trenutnoj situaciji. IPC je napomenuo da ona povećava rizik od podrivanja kredibiliteta sporta. Novinari su razgovarali sa sportistima, roditeljima i trenerima, koji takođe veruju da je sistem doživeo neuspeh.

  Bi-Bi-Si ističe da su sportisti sa niskim stepenom invaliditeta aktivno uključeni u sport da bi postali kandidati za nagrade. Neki sportisti su odlučili da završe svoju karijeru, jer ne veruju da svi imaju jednake uslove.

  Britanska sprinterka Beti Vudvord izjavila je: „Jedna od članica našeg tima nam daje nepravednu prednost“, zbog trenutnog „širokog“ sistema razbijanja paraolimpijskih kategorija. Vudvordova je u britanskoj reprezentaciji osvojila bronzu na Paraolimpijskim igrama 2012. u Londonu u štafeti 4 × 100 metara. 

  Slično:

  VADA: Više od hiljadu ruskih atletičara koristilo doping
  Oduzeta akreditacija Belorusu koji je nosio rusku zastavu na Paraolimpijadi
  Tagovi:
  paraolimpijci, manipulacije, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga