11:43 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Povezanost ljudi i mačaka stvorila je kult mačjeg lika u mitologiji i legendama u više kultura. Najviše se spominje u egipatskoj, kineskoj i nordijskoj.

  Egipat je bio poklonik takozvane totemske religije, u kojoj je središte kulta bila određena životinja kao spiritualni simbol. Mačka je predstavljala svetu životinju, božanstva su nosila njen lik, a njeno ranjavanje ili ubijanje kažnjavalo se smrću. Mačke su i tada bile predstavljane kao korisne životinje jer su ubijale razne štetočine.

  U Egiptu se ističu dve božanske mačke. Jedna je Bastet s glavom lavice, koja je s vremenom promenjena u domaću mačku, a predstavljala je majčinsku ljubav i smatrana je zaštitnicom faraona i vrhovnog božanstva.

  Grci su je zvali Aurilos, pa se zato i strah od mačaka zove aurilofobija, a naročito je zanimljivo to da su se Gaj Julije Cezar i Napoleon plašili ovih stvorenja, piše hrvatski portal „Indeks“.

  Druga boginja u egipatskoj mitologiji bila je Sakhmet, takođe s glavom lavice, a predstavljala je boginju vatre, kuge i rata.

   

  Drevna kineska legenda tvrdi da je mačka nastala iz ljubavi lavice i majmuna. Lavica je svom potomstvu podarila dostojanstvo, a majmun razigranost i radoznalost. S druge strane, mačka se spominje i u negativnom kontekstu. Smatrana je jin životinjom jer se kreće noću i predstavlja sile zla.

  Nordijska mitologija govori o boginji Freji, čije su kočije vukle crne mačke koje su se često transformisale u crne konje, što se po nekim verovanjima prenosi kao demonski dar. Nakon sedmogodišnje službe Freji, mačke su bile nagrađene tako što bi bile pretvorene u ljudski lik.

  Često su prikazivane oko Frejinih nogu kao simbol domaćinstva jer je Freja bila boginja ljubavi i plodnosti.    

  Tagovi:
  veza, ljudi, mačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga