17:31 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1141
  Pratite nas

  Šta jednu osobu čini srećnom tokom života? Na to pitanje već decenijama stručnjaci sa Harvarda pokušavaju da dobiju odgovor.

  Ruska dobrodošlica proleću: Tradicija slovenskog festivala palačinki
  © Sputnik / Vladimir Vyatkin

  Pre 75 godina započeta je studija o sreći koja je ujedno i najduža koja je ikada sprovedena.

  Zadatak istraživača bio je da prate šta je to što je pozitivno uticalo na sreću kod pojedinaca, bez negativnih efekata.

  Tokom 74 godina praćeni su životi 724 muškarca — kako su se snalazili u svim situacijama na svakom životnom polju. Njih 60 su još živi i i dalje učestvuju u istraživanju.

  Postoje dve grupe ispitanika. Prvu su činili studenti sa druge godine na Harvardu 1938. godine, dok su drugu činila deca iz jedne od najsiromašnijih oblasti u Bostonu, prenosi B 92.

  Kako bi dobili što preciznije podatke, istraživači su učesnicima slali upitnike, skenirali im mozak, uzimali uzorak krvi, proučavali njihovo zdravlje i razgovarali pojedinačno sa svakim.

  Tokom vremena rešili su da u istraživanje uključe i njihove žene i decu. Revolucionarno istraživanje bilo je prvo te vrste u svetu i donelo je neke zapanjujuće rezultate.

  Jedno od najvećih otkrića bilo je da dobri odnosi čine ljude srećnijima i zdravijima, piše „Indy 100“. Sa druge strane, oni koji su bili nesrećni u vezama više su patili, imali bolove, bili nezadovoljni i vodili nezdrav život.

  O rezultatima istraživanja govorio je i vođa studije Robert Vandinger.

  Tagovi:
  otkriće, sreća, nauka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga