03:36 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1056
  Pratite nas

  Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na bolest koja bi mogla da odnese na milione života, a u ovom momentu još nije poznata i stoga je nazvana „bolest iks“.

  Svake godine SZO, sa sedištem u Ženevi, organizuje sastanak istaknutih naučnika da bi se utvrdila lista bolesti koje predstavljaju opasnost.

  Prethodnih godina, na listu su stavljene bolesti kao što je lasa groznica, koja trenutno hara Nigerijom, i ebola, od koje je umrlo više od 11.000 ljudi u zapadnoafričkim zemljama u periodu od 2013. do 2016. godine, podseća britanski „Telegraf“.

  Sada je na ovu listu dodata i deveta bolest, nazvana „bolest iks“.

  Iako ne preciziraju o kojoj je bolesti reč, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu. Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čoveka.

  Podsećajući na sadašnja događanja u svetu, naučnici SZO ukazuju na opasnost od razvoja hemijskog oružja i ratovanja, ali i od veštački stvorenih smrtonosnih bolesti.

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  iks, zdravlje, bolest
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga