12:31 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Pešački stakleni most na nadmorskoj visini od 1.980 metara otvoren je u planinskom pejzažnom parku Bataj jugozapadne kineske provincije Sičuan. Centralna televizija Kine saopštila je da je ovo najviši objekat u Kini po ovom pokazatelju.

  Prema informacijama televizije, svi koji žele mogu sebi da „zagolicaju nerve“ šetnjom između dva planinska vrha na visini od 186 metara iznad tla, što se može uporediti sa penjanjem na krov 66-spratnog nebodera. Dužina visećeg mosta je 198 metara, a širina providnih staklenih panela je dva i po metra.

  ​Izgradnja je završena početkom februara, ali se konstrukcija mesec dana nalazila u fazi testiranja. Ukupna vrednost projekta procenjuje se na deset miliona juana, što je oko 1,58 miliona dolara. Most je otvoren za javnost tek 10-11. marta.

  Najduži pešački most od stakla otvoren je u Kini 24. decembra prošle godine u provinciji Hebej. Njegova dužina iznosi 488 metara, a širina je nešto manje od dva. Most je prebačen preko dva planinska vrha u mestu Hunjagu u okrugu Pinšan i izgrađen na visini od 218 metara iznad doline koja se proteže ispod njega. Na mostu se nalazi 1.077 staklenih ploča debljine oko četiri centimetra ukupne težine 70 tona.

  Sistem omogućava da izdrži čak i ako se na konstrukciji istovremeno nalzilo oko dve hiljade ljudi. Ali dozvoljeno je da se u istom trenutku na njemu nalazi samo petsto posetilaca. 

   

  Slično:

  Kineski stakleni most lomi se pod nogama turista?! (video)
  Najduži stakleni most na svetu
  Tagovi:
  stakleni most, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga