08:57 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2302
  Pratite nas

  Prva žena u Srbiji kojoj je u martu prošle godine presađena materica njene sestre bliznakinje — u petom je mesecu trudnoće i očekuje se da beba stigne na leto.

  Ovo će biti prva beba u Srbiji i jedna od svega desetak u svetu čija se mama pre trudnoće podvrgnula transplataciji ovog reproduktivnog organa.

  Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kako prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

  Sestra koja je rođena sa matericom ima troje dece, dok je druga oduvek gajila želju za potomstvom, uprkos sudbini koja joj je oduzela tu mogućnost s dolaskom na svet.

  Zbog ogromne ljubavi koju gaje jedna prema drugoj, jedna sestra poklonila je drugoj svoju matericu, te će i ona moći da uživa u čarima materinstva.

  Nakon ovog gesta svet je zastao i uperio reflektore u njih, ne samo zbog neverovatnog podviga već i zato što je prvi put u svetu transplantirana materica kod jednojajčanih bliznakinja.

  Ni godinu dana posle intervencije, 38-godišnje bliznakinje iz malog mesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a lekari čuvaju njihov identitet.

  „Uskoro očekujemo prvu prinovu. Pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu“, rekao je za „Novosti“ prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj.

  Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje drugoj izveo je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije.

  Večernje novosti

  Tagovi:
  materica, transplantacija, bliznakinje, majka, Tiršova, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga