03:47 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2028
  Pratite nas

  Neurohirurg Erik Leuthart sa Univerziteta Vašington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak i da će biti formirana vrsta „nadljudi“, koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.

  Kako elektronike kompjutera postaju sve manje, uskoro će moći da, bez većih problema, budu usađene u mozak.

  Leuthart navodi da će „telepate“ moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.

  „Pitanje je samo da li će do toga doći za deset ili sto godina. Reč je o neizbežnom razvoju čovečanstva“, navodi Leuthart, koji je napisao dva romana i jednu dramu „kako bi pripremio društvo za nadolazeće promene“.

  S obzirom na brzinu kojom se tehnologija menja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smešteno u „zrnu pirinča“.

  „Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, kako bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter“, navodi Leuthart, a prenose naučni portali.

  Vlasnik „Tesle“ Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.

  Projekat se zasniva na tehnologiji „neuronske čipke“, a reč je o sitnim elektrodama umetnutim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi misli u mozak i skidati iz njega i prenositi u kompjuter.

  Mask smatra da će „neuronska čipka“ moći da pomogne ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ta tehnologija u stilu Matriksa biće dostupna svakom. 

  Srna  

  Tagovi:
  nadljudi, misli, telepatija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga