15:18 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1691
  Pratite nas

  Sin Roberta Bobija Kenedija traži novu istragu atentata na njegovog oca.

  Robert Fransis Kenedi Mlađi proveo je tri sata u zatvoru u Kaliforniji u razgovoru sa čovekom koji je osuđen za ubistvo njegovog oca i otišao uveren da je u ovom slučaju potrebna nova istraga, piše „Vašington post“.

  Kenedi, koji nije otkrio detalje o svom razgovoru sa očevim ubicom Sirhanom Sirhanom, smatra da je i drugi napadač učestvovao u napadu na Bobija Kenedija, koji je ubijen u hotelu „Ambasador“ u Los Anđelesu u trenutku kada je bio u „punom zaletu“ ka Beloj kući.

  Naime, mlađi brat pet godina ranije ubijenog američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, smrtno je ranjen u Los Anđelesu 5. juna 1968. godine, neposredno nakon što je pobedio na preliminarnim izborima za predsedničkog kandidata Demokratske stranke.

  „Bilo je previše metaka“, rekao je Kenedi Mlađi u intervjuu američkom listu i dodao: „Ne možete da ispalite 13 metaka iz pištolja koji ima osam metaka“.

  Ubica Roberta Kenedija Sirhan Sirhan
  © AP Photo
  Ubica Roberta Kenedija Sirhan Sirhan

  Prema izveštaju autopsije, Kenedi je upucan s leđa, iako je, prema navodima svedoka, Sirhan bio ispred njega. Sedamdesetčetvorogodišnji Sirhan, koji je na odsluženju doživotne kazne zatvora, priznao je da je pucao u Kenedija, ali je takođe rekao da se u to vreme nije sećao ubistva.

  Mlađi Kenedi je rekao da je Sirhanovo suđenje više ličilo na „kazneno saslušanje“ nego na pravo suđenje.

  „Mislim da je šteta što se u ovom slučaju nikada nije održalo pravo suđenje, jer bi to nateralo javnost i tužioce da se usredsrede na dramatična neslaganja u narativu da je Sirhan ispalio metke koji su ubili mog oca“, rekao je on za „Post“.

  Govor Roberta Kenedija ispred Ministarstva pravde 14. juna 1963. godine
  © CC0 / Javno vlasnisštvo
  Govor Roberta Kenedija ispred Ministarstva pravde 14. juna 1963. godine

  „Bio sam uznemiren mogućnošću da bi pogrešna osoba mogla da bude osuđena za ubistvo mog oca“, rekao je Kenedi, koji se sreo s Sirhanom krajem prošle godine.

  „Moj otac je bio glavni izvršilac zakona u ovoj zemlji. Mislim da bi ga uznemirilo kad bi neko bio u zatvoru zbog zločina koji nije počinio“, rekao je on.

  Pol Šrejd, jedna od preostalih pet žrtava, koji je te noći preživeo pucnjavu iako je ranjen u glavu, dugi niz godina je zahtevao novu istragu. On je ubeđen da je Sirhan pucao u njega i ostalo četvoro ljudi, ali da je drugi napadač ubio Kenedija.

  „Iako je za mene bolno da nastavim sa ovim, znam da su Amerikanci zaslužili da saznaju istinu o tome šta se zaista dogodilo Robertu Kenediju, čija je smrt, kao i smrt predsednika Džona Kenedija, zauvek promenila tok američke istorije“, napisao je Šrejd u „Hafington postu“ 2013. godine.

  Kao i u slučaju starijeg Kenedija, zvanična istraga je utvrdila da je ubica omiljenog američkog senatora i nesuđenog američkog predsednika delovao sam i da nema dokaza o zaveri. Niko, ni onda, a ni danas, u to ne veruje.

  Slučaj je zvanično zatvoren, a sin Bobija Kenedija rekao je da ne zna da li će to moći da promeni.

  Tagovi:
  Bobi Kenedi, atentat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga