22:57 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 054
  Pratite nas

  Šta se stvarno dogodilo tokom vikenda u jedinoj ulici u kojoj su ostali da žive Srbi u Orahovcu nakon 1999?

  Prema izveštaju koji su mediji na srpskom objavili, grupa od petnaestak albanskih mladića i devojaka u narodnim nošnjama, sa zastavom Albanije, pokušala je tokom vikenda da snimi muzički video-spot u delu grada u kojem žive Srbi, pored crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Spot nije snimljen jer je došlo do manjeg incidenta, u kojem se osim uzajamno razmenjenih verbalnih poruka i parola, na sreću, nije ništa teže dogodilo. Srpski meštani događaj vide kao direktnu provokaciju — „osvajanje i ovog malog parčeta u kojem je donekle naša sloboda“. Ljabinot Redža, pevač kosovskog porekla koji živi u Švajcarskoj, tvrdi da su Srbi pretili Albancima. Na Fejsbuku, gde je dao svoje viđenje incidenta, on postavlja pitanje — „Da li smo stvarno slobodni“, ali na kraju je poručio: „Orahovac Kosovo Albanija“. Na Instagramu je objavljena i fotografija ovih muzičara sa raširenim simbolom orla na grudima.

  Nismo želeli da sprečimo snimanje, već da posmatramo, a oni su insistirali da se sklonimo, na šta nismo pristali, jer smo bili pred svojim kućama.

  Srpski meštani sa kojima smo razgovarali uplašeni su od publiciteta, ali su pristali na razgovor, pod uslovom da ne spominjemo njihov identitet. Opisuju šta se dogodilo u nedelju:

  „Došli su u albanskoj nošnji, jedan od njih je imao i crvenu košulju sa crnim orlom. Nismo hteli da sprečimo snimanje. Štaviše, pomerili smo automobile da bi snimali. Želeli smo da posmatramo. Onda su insistirali da se sklonimo. Na to nismo pristali, jer smo svi bili pred svojim kućama. Ipak su počeli sa snimanjem i onda su, šireći albansku zastavu, marširali sa vrha ulice u blizini crkve. Za nas je to već bio način osvajanja i ovog malo parčeta Orahovca koji je donekle naša sloboda.“

  „Posle uzvika ’Srbija! Srbija!‘, bilo je psovki, nama su upućene i otvorene pretnje, uz poruku i da je ovo Kosovo. Napustili su ulicu uz sirenu na automobilu i raširenu albansku zastavu“, objasnili su dalje.

  Ovaj deo Orahovca pokriven je nadzornim kamerama. Policija je došla nakon što se sve završilo, a slučaj nije zabeležen u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju koji se dostavlja medijima.

  Srpski meštani kažu da jesu za suživot čim su ostali u Orahovcu u tako malom broju i na tom prostoru. Sa albanskim komšijama sarađuju svakodnevno. Govore da su odnosi korektni.

  Događaj, međutim, sa dolaskom grupe sa strane, koja se „tako ponašala“, za njih jeste provokacija i sa namerom da se, kako Srbi to vide, naruše odnosi sa neposrednim komšijama Albancima.

  „Mi jesmo za suživot, sarađujemo — dolaze u naše prodavnice, razgovaramo, mi odlazimo u njihove prodavnice. Normalno, poštujemo jedni druge. Ali, ovo je nešto što je htelo da poremeti odnose sa komšijama“, takođe su nam rekli Orahovčani srpskog porekla.

  Redža na društvenim mrežama: Njihova reakcija je provokacija

  Pevač Ljabinot Redža, koji pokušava da snimi video-spot sa „tradicionalnim motivima“ u ovoj ulici, ima svoju verziju. Sa pratiocima ju je podelio na Fejsbuku:

  „Pretili su nam da je to u vlasništvu Republike Srbije i da će uvek ostati tako“; „Nakon uzvika Srbija, Srbija… i drugih nacionalističkih motiva, došla je policija koja nije bila na našoj strani, već nas je uklonila odatle i nije nam omogućila da završimo snimanje.“

  Sve ga podseća na, kako kaže, „vreme okupatora“:

  „Među plesačima većina njih je bila veoma mlada, bili su uplašeni toliko da su nas podsećali na vreme pod pritiskom okupatora…“

  A na kraju je i upitao:

  „Posle 20 godina od kraja rata, da li treba i dalje da budemo kažnjeni tako što ne koristimo predmete monumentalne važnosti na našem Kosovu? Da li smo zaista slobodni?“

  Dodao je i potpis „Orahovac Kosovo Albanija“.

  Status na Fesjbuku je izazvao niz komentara. Pojedini su pozdravili pokušaj snimanja, kritikovali kosovske zvaničnike, pogrdnim imenima nazivali Srbe, ali je bilo i onih koji su ukazivali da je potrebna dozvola za snimanje objekata.

  Potom je na svom profilu na Instagramu objavio i fotografiju sa akterima spota, koji su zajedno sa Redžom pokazivali simbol orla rukama.

  U najnovijoj objavi kaže i da nisu imali nameru da provociraju i da su bili „iznenađeni reakcijom Srba“, jer se smatra da su „oni više integrisani nego svi Srbi u drugim delovima Kosova“.

  „Njihova reakcija je provokacija“, ocenio je on, navodeći da je prekinuo snimanje kako bi „sprečio etničke tenzije nastale sa srpske strane bez ikakve potrebe“.

  „Nadam se da će Srbi shvatiti da su državni i nacionalni simboli deo nas i da smo mi ponosni i da ih ne koristimo kao sredstvo za provokaciju“, zaključio je.

  U Orahovcu je pre 1999. živelo 3.000 Srba. Danas ih je ostalo oko 300 i žive samo u gornjem — takozvanom srpskom delu Orahovca, na teritoriji od oko 500 metara oko pravoslavne crkve.

  Kossev

  Tagovi:
  Orahovac, Srbi, Albanci, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga