10:37 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Veće italijanskog gradića San Pjero Pati donelo je odluku da stare napuštene kuće prodaje po ceni od jedan evro s ciljem da ožive ovo mesto smešteno u brdovitom predelu Sicilije.

  Zbog migracija i starenja, gradić je izgubio veliki deo populacije, pa je zato veće moralo preduzeti hitne mere i korake kako ovaj gradić ne bi nestao.

  Oni koji se odluče da kupe kuću moraće da je obnove koristeći tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, te po mogućnosti da zaposle domaće zidare, prenosi Tanjug.

  Ono što ovu lokaciju čini atraktivnom jeste da je udaljena samo 15 minuta vožnje od najbliže plaže i na kraju je nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.

  Lokalno veće je glasalo anonimno o ovom projektu, a ideju su dobili od drugog sicilijanskog grada Gangi, koji je privukao interes ljudi širom sveta 2014. godine kada je takođe nudio kuće za jedan evro, prenosi portal Kliks.

  „Počeli smo na primeru Gangija, u kojem se ovaj projekat pokazao kao vrlo uspešan jer je mnogo kuća prodato“, rekao je gradonačelnik Salvatore Fjore.

  Administracija grada će sada proceniti koliko kuća će se ponuditi na prodaju, te će kontaktirati vlasnike. Očekuje se da će prve kuće biti u prodaji sledeće godine. Strani državljani su takođe dobrodošli.

  San Pjero Pati je imao 4.000 stanovnika pre 20 godina, dok je danas taj broj smanjen na 3.000. Grad pripada regiji gde je visok procenat nezaposlenih. U poslednjih 16 godina južnu Italiju je napustilo 1,8 miliona ljudi, od kojih je polovina mladih između 15 i 34 godine.

  Tagovi:
  gradić, Sicilija, prodaja, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga