03:53 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 58
  Pratite nas

  Meteorološki servis „Akuveder“ objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu za predstojeću zimu, prema kojoj se očekuje topla i sušna zima, osim na severu i istoku kontinenta, kome preti „zver sa istoka“.

  Prema prognozi ovog servisa, područje Balkana i jugoistočne Evrope očekuje natprosečno topla i natprosečno suva zima.

  „Jedini izuzetak biće Grčka, gde će se osetiti povremeni prodori hladnog vazduha i obilne kiše“, piše „Akuveder“.

  Sever Evrope ove zime očekuju jake oluje s orkanskim vetrovima i obilnim kišama, navedeno je u prognozi, preneo je „Indeks“.

  U Ujedinjenom Kraljevstvu i delovima Skandinavije zbog oluja prete poplave i poremećaji u saobraćaju, a najugroženija područja su Kardif, Mančester, Belfast i Glazgov.

  Finska i Ukrajina bi zimu i te kako mogle da osete, a sve zbog sibirskog anticiklona koji bi mogao da donese sibirsku hladnoću.

  Područje Nemačke i Francuske, ipak, očekuju obilne padavine, ali u obliku kiše. Rizik od jakih oluja biće najviši tokom decembra, dok se od januara do marta ipak očekuje mirnije i sušnije vreme.

  Istok Evrope, međutim, očekuje „zver sa istoka“, odnosno prodori ledenog vazduha koji će doneti natprosečno niske temperature.

  Od sledeće sedmice, Evropu će zahvatiti hladan vazduh sa Arktika koji će dovesti do promene vremena i nižih temperatura. Taj hladan talas počeće da se razvija sledećeg utorka, kada će iznad severoistočne Evrope oslabiti topli front.

  Istovremeno, iznad arktičkog kraja oformiće se hladan front koji će krenuti prema Skandinaviji, a potom će se razviti i ojačati i krenuti u smeru istočne Evrope, naveo je servis „Akuveder“.

  Tagovi:
  vremenska prognoza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga