23:23 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1490
  Pratite nas

  U okviru obeležavanja stote godišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin polaže vence na u znak sećanja na ruske pale vojnike.

  Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata zahvalio je svima koji su se okupili kod Ruske nekropolje kako bi odali počast ruskim vojnicima koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu.

  „Ruski car Nikolaj Drugi koji je početkom 20 veka ulagao velike napore kako bi se izbegao rat u Evropi i vojnici ruske Carske vojske kojima je posvećen ovaj spomenik nisu mogli da ne pomognu bratskoj Srbiji“, rekao je Čepurin i dodao da je Rusija koja je vekovima pomagala balkanske narode u borbi za nezavisnost nije ostala po strani ni 1914. godine. 

  Polaganje cveća u Beogradu povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata
  © Sputnik / Dejan Simić
  Polaganje cveća u Beogradu povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata
   

  Polaganju venaca prisustvovali su između ostalih ministar za nauku i tehnološki razvoj Nenad Popović, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i delegacije ambasada zemalja učesnica u Velikom ratu. 

  Na Ruskoj nekropoli, na Novom groblju u Beogradu, sahranjeni su posmrtni ostaci ruskih vojnika koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata.

  U njihovu čast podignuti su memorijalni spomenik „Ruske slave“ i Iverska kapela, ispred kojih se svake godine održavaju ceremonije u znak sećanja na žrtve rata 1914—1918. god.

  Tagovi:
  Aleksandar Čepurin, venci, groblje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga