12:26 09 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Lekovi

  Šta nikako da ne radite: Saveti kardiologa zbog objave o lekovima koji izazivaju rak

  © Fotolia / Mrallen
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 011
  Pratite nas

  Nema razloga za paniku zbog lekova za pritisak za koje je Agencija za lekove poslala upozorenje zdravstvenim radnicima, a koji neće biti povučeni sa tržišta.

  „Najmanje nam treba panika, i pacijenti ne treba nikako sami da isključuju lekove na svoju ruku. Kardiolog će proceniti da li lek treba da se isključi ili da se nastavi sa njegovom primenom“, izjavio je za Tanjug upravnik Interne klinike KBC „Bežanijska kosa“ Branislav Milovanović zbog upozorenja na hidrohlortijazid koji bi, kako neke studije pokazuju, nakon duge upotrebe mogao je neznatno da poveća mogućnost za dobijanje retkog nemelanomskog karcinoma.

  Milovanović je naveo da će lekar proceniti stanje svakog pacijenta i na osnovu toga će odlučiti da li će isključiti lek, prepisati novu terapiju, kolika će biti doza leka.

  „U Srbiji postoji nekoliko grupa terapijski izbora za lečenje hipertenzije i ti lekovi — diuretici često se prepisuju u lečenju hipertenzije“, rekao je lekar i dodao da i oni, kao i svaki drugi lek, mogu imati neželjeno dejstvo. 

  Milovanović, koji je lider u neurokardiološkom pristupu lečenja srca, podsetio je da je redovna kontrola za pacijente obolele od hipertenzije veoma važna. 

  Agencija za lekove i medicinska sredstva obavestila je zdravstvene radnike o štetnosti četrdesetak lekova. Prema rečima portparola te agencije Pavla Zelića, koje su preneli mediji, lekovi neće biti povučeni sa tržišta.

  Pismo sa spornim lekovima objavljeno je na sajtu Agencije.

  Rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima koji su te lekove koristili godinama pokazali su neznatno povećanu mogućnost dobijanja retkih nemelanomskih karcinoma kože. Oboljenje je povezano sa primenom hidrohlortijazida.

  Tagovi:
  savet, pritisak, lekari, lekovi, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga