06:00 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4476
  Pratite nas

  Sajt Komore javnih izvršitelja hakovan je još početkom meseca, a oglasna tabla javnih prodaja biće nedostupna za građane do 19. novembra.

  „Hakovana je elektronska tabla javnih prodaja, podaci su bili potpuno nedostupni, svi oglasi koji su bili u bazi su jednostavno nestali. Mi sada možemo da pristupimo tim podacima preko linka kao izvršitelji, ali stranke ne mogu“, potvrdila je za Sputnjik Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja i naglasila da se napadi ranije nisu dešavali.

  U saopštenju Komore navedeno je da je napadač koristio program koji po zadatom šablonu menja imena i ekstenzije fajlova u određenom folderu.

  Usled toga, nazivi svih zaključaka o javnim prodajama koji se nalaze na oglasnoj tabli javnih prodaja Komore promenjeni su u nasumičan niz karaktera, što je prouzrokovalo da svi linkovi na svim oglasima postanu nevažeći.

  „Od 28.000 zaključaka o javnim prodajama koji su bili postavljeni na sajtu, uspešno smo uspeli da ’vratimo‘ 25.000. Takođe, nije bilo moguće utvrditi koji zaključci nedostaju, kada su postavljeni i koji javni izvršitelj ih je postavio“, dodaje se u saopštenju i ističe da se Komora javnih izvršitelja povodom hakerskog napada obratila Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

  Tagovi:
  javni izvršitelji, hakeri, napad, Svetlana Manić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga