22:17 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1280
  Pratite nas

  Na mnogim rekama, jezerima i izvorištima širom Srbije tradicionalno se plivalo za Časni krst. Plivalo se 33 metra, koji simbolizuju godine života Isusa Hrista.

  U Zemunu, uz hrabre plivače bili su i patrijarh srpski Irinej i gradonačelnik Zoran Radojičić. Bogojavljanski krst uzela je 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

  Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

  Bogojavljanski krst uzela je 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda
  © Tanjug / Dimitrije Gol
  Bogojavljanski krst uzela je 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda

  Ona je rekla nakon izlaska iz vode da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi.

  Patrijarh Irinej je nakon službe poškropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i himnu Srbije „Bože pravde“.

  Već 21 godinu tradicija je plivanje za Časni krst i na beogradskoj Adi Ciganliji. Među 55 plivača, u vodi u kojoj je temperatura samo tri stepena, najbrži je bio 26-godišnji Pavle Dragišić.

  Plivanje za Bogojavljanski krst na zemunskom keju u Beogradu
  © Tanjug / Dimitrije Gol
  Plivanje za Bogojavljanski krst na zemunskom keju u Beogradu

  Više od stotinu uglavnom mladih Šapčana plivalo je u hladnoj savskoj vodi. Za razliku od prethodnih nekoliko godina kada su samo ulazili u reku, ove godine plivači su se takmičili. Do Časnog krsta prvi je stigao Marko Tripković iz Crne Gore.

  „Baš je ledeno, ali ovo me duhovno ispunjava. Baš mi je milo što sam doplivao prvi do krsta. Iz Crne Gore sam, nije mi prvi put, plivao sam i pre ovde u Šapcu, i na Morači u Podgorici, malo je hladnije na Morači“, kaže Marko.

  Pobednik plivanja za bogojavljanski krst u Nišu je 19-godišnji Damjan Ilić. On je bio najbolji u konkurenciji 20 takmičara, koji su plivali na otvorenom bazenu „Čair“ u Niš. Među učesnicima je bila i jedna pripadnica lepšeg pola, Mima Stanković. Pobednik takmičenja je ujedno i najmlađi učesnik, a najstariji je ima 49 godina.

  Pripreme za plivanje u Zemunu
  © Tanjug / Dimitrije Gol
  Pripreme za plivanje u Zemunu

  Više od 5.000 ljudi došlo je na Vlasinu da pozdravi 49 najhrabrijih momaka. Pobednik je 16-godišnji Luka Petrović, koji je pobedio i prošle godine.  

  Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Ćupriji pobedio je 22-godišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić. Njemu je predsednik opštine Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

  Povodom Bogojavljenja danas se u portama crkava u Pomoravlju, Resavi i Levču, okupio veliki broj građana.

  Patrijarh Irinej sa vernicima u Zemunu
  © Tanjug / Dimitrije Gol
  Patrijarh Irinej sa vernicima u Zemunu

  Crkve su bile pune na bogosluženju, veliki broj vernika je učestvovao u litiji oko crkava i poneli kućama osveštanu Bogojavljensku vodicu.

  Bogojavljenjem se obeležava uspomena dan kada je prema predanju Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i njega poslušajte“.

  Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije.

  U svim pravoslavnim crkvama se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

  Tagovi:
  Bogojavljanje, plivanje, krst, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga