16:18 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1875
  Pratite nas

  Proverite koliko znate o srpskom vladaru koga istorija pamti kao dobrog diplomatu i mudrog političara. Iako je bio nepismen, osnovao je 82 škole i gimnaziju, koja je postala temelj visokog obrazovanja. Za vreme njegove vladavine usvojen je Zakon o skupštini, čime je u zemlji utemeljen parlamentarni sistem.

  Knez Miloš Obrenović je bio siromašan dečak, sin udovice sa tri deteta. Kao mladić zbog svoje snalažljivosti i hrabrosti napreduje na društvenoj lestvici, tako da se smatralo da je jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji.

  Za vreme njegove apsolutističke vladavine Srbija je dobila prvi Ustav i u Srbiji je ukinut feudalizam. Bio je na snazi svega dve nedelje, ali je za to vreme bio revolucionaran, kada su u pitanju slobode i prava stanovnika Kneževine Srbije. Učestvovao je i organizovao oba srpska ustanka protiv Turaka i brojne bune. Preke prirode, bez obrazovanja, bez manira, bio je vešt diplomata, što je obeležilo njegovu vladavinu u burnom političkom životu tadašnje Srbije pod Turcima. Pod njegovom vlašću Srbija je postala autonomna kneževina u Osmanskom carstvu. Osnivač dinastije Obrenović je umro je u dubokoj starosti u topčiderskom Dvoru.

   

  Tagovi:
  kviz, Drugi srpski ustanak, Miloš Obrenović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga