04:09 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2017
  Pratite nas

  HMD, kineska kompanija koja proizvodi uređaje finskog brenda Nokija, sada je pod istragom zbog izveštaja da su neki od njihovih telefona slali podatke serverima u Kini.

  Istraga je usledila nakon što je NRK, norveška nacionalna televizija, tvrdila da ima dokaz koji potvrđuje da telefoni kompanije „Nokija“ šalju osetljive podatke Kini na osnovu dojave vlasnika uređaja.

  Henrik Austad, čovek koji je dojavio o slučaju, rekao je da je pratio saobraćaj sa svog „nokija 7 plus“ uređaja i otkrio da šalje kineskom serveru informacije koje nisu enkriptovane. Podaci su uključivali broj SIM kartice, serijski broj telefona i njegovu lokaciju. Saznanja emitera su otkrila da je server bio pod domenom „vnet.cn“ za koji se tvrdi da je u vlasništvu kompanije „Kina telekom“, državne kompanije, prenosi portal „Pi-Si pres“.

  Finski ombudsman za zaštitu podataka Reih Arnio, izjavio je da će istraga sada razmotriti da li je došlo do kršenja ličnih informacija i da li je uključen, kao i da li se za to može dati pravno opravdanje. Dublja istraga pokazala je da je to verovatno bilo namenjeno za kinesku verziju „Nokija 7 Plus“, a ne za globalnu verziju.

  Ovo je ponovljeno u izjavi HMD Global-a finskom listu „Helsingin sanomat“. Kompanija je saopštila da je prikupljanje podataka bilo zbog greške u kodiranju sa „aktivacionim paketom“ koji je slučajno uključen u firmver nekih telefona. Dodali su da samo jedan broj uređaja „Nokija 7 Plus“ ima ovaj paket. Takođe je rečeno da je problem rešen u ažuriranju firmvera koji je poslat u januaru i da ga je većina korisnika instalirala. Istraga je u toku i mogla bi da potraje nekoliko nedelja.

  Tagovi:
  Nokia, istraga, špijuniranje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga