15:53 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 18
  Pratite nas

  Brana Usoi na reci Murgab u Tadžikistanu nastala je nakon zemljotresa 2011. godine, i već je tada odron progutao jedno selo. Isti je taj odron „blokirao“ je reku Murgab i napravio jezero Sarez. Tako je brana Usoi postala najviša prirodna brana na svetu sa čak 566 metara.

  Međutim, prema najpozitivnijim procenama, ako bi danas došlo do izlivanja vode, direktno bi bilo ugroženo 30 sela u dolini Bartang, i još šezdesetak u regionu. A da zlo bude veće, stručnjaci tvrde da je urušavanje brane sigurno i da će je verovatno „razmontirati“ sličan zemljotres kakav je i stvorio. Ako bi brana napukla, stvorio bi se još jedan veliki odron, ali je gore od toga što bi kroz stvoreno korito naišao talas visok 30 metara, a time bi direktno bilo pogođeno čak pet miliona ljudi, i to u četiri države — Tadžikistanu, Avganistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.

  Inače, dosad najsmrtonosniji zemljotres je odneo četiri miliona života u Kini i to 1931. godine.

  Međutim, brana Usoi ne mora da pukne zbog zemljotresa. Moglo bi doći i do terorističkog napada, ali čak i ako se ne bi raspala, manji odroni bi zbrisali desetine sela, prnosi hrvatski Ekspres.

  Novinar i naučnik Ričard Ston jezero Sarez istražuje desetak godina i kaže da ništa nije preduzeto da se katastrofa spreči, iako je sigurno da će se ona desiti.

  Dok je Tadžikistan bio deo Sovjetskog Saveza, situacija je ipak bila nadgledana i Moskva i Dušanbe (glavni grad Tadžikistana) su neprestano bili u kontaktu. To je sve, u međuvremenu, propalo i ugašeno.

  Bilo je i ideja da se iskopaju podzemni tuneli kako bi voda istekla, ali su pojedini lokalni naučnici rekli da nema šanse da brana pukne, pa se na kraju došlo do ideje da se jezero iskoristi za pijaću vodu.

  Trenutno se vodi trka sa vremenom da li Tadžikistan i susedni Uzbekistan mogu smanjiti nivo vode pre nego što se desi katastrofa.

  Tagovi:
  brana, opasnost, video
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga