17:17 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  19108
  Pratite nas

  U nedavno objavljenom dnevniku pilot nacističkog vođe Hans Baur otkrio je šta mu je Adolf Hitler rekao pre nego što je sa svojom ženom Evom Braun izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu. Baur je sugerisao fireru da pobegne u Japan ili Argentinu, ali je nacistički vođa to odbio.

  General-pukovnik Hans Baur, koji je bio lični pilot Adolfa Hitlera i njegov bliski prijatelj, otkrio je u svom dnevniku da mu je nacistički vođa rekao „završavam danas“ na dan kad je izvršio samoubistvo. Baurov dnevnik osvetljava poslednje dane vođa Rajha u danima uoči pada Berlina, kad su ga osvojile sovjetske trupe 1945. godine.

  Prema navodima pilota, on je pokušao da ubedi Hitlera da još uvek ima aviona kojima bi mogao da ga preveze u Japan, Argentinu ili kod nekog šeika, koji su još uvek „blagonakloni prema njemu zbog njegove politike prema Jevrejima“. Međutim, Hitler je tu ponudu odbio, insistirajući da će „opstati ili pasti sa Berlinom“.

  „Čovek mora biti dovoljno hrabar da se suoči sa posledicama svojih postupaka — i zato sada završavam. Znam da će me sutra milioni ljudi proklinjati — to je sudbina“, rekao je Hitler, prema Baurovom dnevniku.

  Hitlerov pilot tvrdi da je nacistički vođa strahovao da će Sovjeti koristiti gasne bombe, pošto su znali da se krije u bunkeru u kom je i izvršio samoubistvo.

  „U svakom slučaju, ja ne bežim — i zato završavam danas“, rekao je Hitler svom pilotu.

  Baur je pokušao da pobegne iz Rajha, ali je bio uhapšen i proveo je nekoliko godina u sovjetskom zatvoru. Preminuo je 1993. u 96. godini.

  Firerov pilot je napisao da mu je Hitler prišao i uzeo ga za obe ruke.

  „Baur, želim da se oprostim od tebe. Došlo je vreme. Moji generali su me izdali, moji vojnici ne žele da nastave da se bore i ja ne mogu da nastavim“, rekao je firer pilotu.

  Baur je naveo da je Hitlerovo potpuno poverenje u njega preraslo u „mnogo intimniju prijateljsku vezu“, a vođa nacista ga je nazivao ličnim prijateljem. Hitler je prisustvovao pilotovom venčanju, a poklonio mu je automobil za 40. rođendan.

  Baurov prikaz života unutar vođstva Trećeg rajha prvi put je objavljen u Nemačkoj pre više od 50 godina, ali je nedavno štampan u Velikoj Britaniji pod naslovom „Bio sam Hitlerov pilot“.

  Tagovi:
  pilot, Adolf Hitler, Sovjetski Savez, Argentina, Nemačka, Japan, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga