06:58 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 199
  Pratite nas

  Inženjeri korporacije „Čajna elektronik“ i Univerziteta Tianjin kreirali su čip nazvan „Brejn tolker“, sposoban da čita aktivnost ljudskih moždanih vijugama i da to efikasno prevodi, što korisnicima omogućava da kontrolišu računar.

  Programeri polažu velike nade u tehnologiju za koju kažu da bi se mogla koristiti u svemu, od zdravstva i obrazovanja do bezbednosti, igrica i zabave.

  Inženjeri korporacije „Čajna elektronik“ i Univerziteta Tianjin kreirali su čip nazvan „Brejn tolker“, sposoban da čita aktivnost ljudskih moždanih vijugama i da to efikasno prevodi, što korisnicima omogućava da kontrolišu računar.

  Tehnologija, poznata kao „mozak-kompjuter interfejs“, ili BCI, teorijski je prisutna već nekoliko decenija, kao i u filmovima i knjigama naučne fantastike, kakvi su „Neuromant“, „Fajerfoks“, „Duh u oklopu“, „Robokap“...

  Sada su kineski inženjeri napravili još jedan korak i stvorili BCI uređaj, koji je promovisan prošlog meseca na trećem godišnjem svetskom kongresu obaveštajnih službi u Tianjinu.

  Direktor Akademije medicinskog inženjerstva i transnacionalne medicine na Univerzitetu u Tianjinu Ming Dong objasnio je da čip „Brejn tolker“ funkcioniše tako što identifikuje manje informacije nerava koje generiše moždana kora i dešifruje te informacije kako bi se omogućila komunikacija između mozga korisnika i računara.

  „Signali koje prenosi i obrađuje mozak su utopljeni u u pozadinsku buku, a ovaj čip ima sposobnost da razlikuje manje neuronske električne signale i efikasno dekodira njihove informacije, što može značajno da poveća brzinu i preciznost tehnologije ’mozak-kompjuter interfejs‘“, naveo je Ming.

  Zbog „Brejn tolkera“ očekivanja od BCI tehnologije su velika, jer će čip biti mnogo prenosiviji, lako nosiv i jednostavniji, dodao je on.

  Naučnik Čeng Longlong iz korporacije „Čajna elektronik“ kaže da inženjeri sada rade na poboljšanju performansi tehnologije „Brejn tolkera“ za upotrebu u oblasti medicine, gde se posebno smatra potencijalnom pomoći za ljude koji boluju od motoričkih neuronskih bolesti, obrazovanja, igrica...

  Kina, kako su naveli tamošnji mediji, isključivo ima sva prava intelektualne svojine nad tehnologijom čipa „Brejn tolker“.

  Tagovi:
  ljudski mozak, kompjuter, čip, kiborg
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga