14:56 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 155
  Pratite nas

  Ruskinjama će od 2021. godine biti dozvoljeno da se bave sa više od 300 profesija, koje su im bile ranije zabranjene, prenosi televizija „Zvezda“.

  Žiteljke Rusije moći će da rade kao mašinovođe metroa i traktoristkinje, moći će da voze kamione i da budu deo posade bilo kog broda. Nova lista zabranjenih poslova za žene, odakle će biti isključeno 358 profesija, stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

  Naredba „O utvrđivanju liste proizvodnji, poslova i dužnosti sa štetnim i opasnim uslovima rada, na kojima je ograničeno zapošljavanje žena“, koju je razradilo Ministarstvo rada, zajedno sa sindikatima i poslodavcima, trebalo bi da zameni sličan dokument koji je star 20 godina, prenosi „RBK“.

  Na novom spisku je, od 456 vrsta poslova, ostalo samo 98. Međutim, ukoliko poslodavac obezbedi radnicama bezbedne uslove za rad, one mogu da rade na bilo kojoj poziciji.

  Kriterijumi za izbor poslova na novoj listi bili su faktori koji su opasni za reproduktivno zdravlje žena i budućih generacija, a koji imaju „dugoročne posledice“. Ruskinje i dalje neće moći da rade mnogo poslova u hemijskoj proizvodnji, u livnicama, u poslovima zavarivanja, u poslovima na površinskoj eksploataciji i u rudnicima. Istovremeno, ženskom polu je dozvoljeno da rade kao rukovodioci i naučni i medicinski saradnici u proizvodnji.

  Ruskinjama je, kao i ranije, zabranjeno da rade kao vatrogasci i na izgradnji metroa.

  Kako je navedeno, dokument se trenutno nalazi na razmatranju kod tročlane komisije za regulisanje socijalnih i radnih odnosa, na čelu sa vicepremijerkom Tatjanom Golikovom.

  Tagovi:
  profesija, žene
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga