14:35 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 137
  Pratite nas

  Drevni grad Vavilon i Islandski nacionalni park, koji je prepun ledenjaka, ledenih pećina i vulkana, samo su od novih lokaliteta koji su danas dodati na listu svetske baštine UNESKO.

  Komitet za svetsku baštinu objavio je na današnjoj sednici u Bakuu prve lokalitete koji će biti pod zaštitom UNESKA, a više njih će biti poznato tokom vikenda, prenosi Tanjug, pozivajući se na „Gardijan“.

  Na listi je više od 1.000 lokaliteta iz celog sveta, neki su kulturni, neki su prirodni, a neki su i jedno i drugo. Oni su izabrani zbog njihove vrednosti za ljudski rod.

  Možda najpoznatiji lokalitet koji je danas dodat na listu je grad Vavilon u Iraku. Grad se prvi put spominje u 23. veku pre nove ere i moguće je da je u njemu postojalo jedno od sedam svetskih čuda starog sveta — Viseći vrtovi.

  Iako Vavilon ima blistavu istoriju prepunu palata i hramova, malo toga iz drevnih vremena danas može da se vidi, a i ono što je ostalo — pretrpelo je znatnu štetu.

  Sadam Husein sagradio je repliku palate, a američke vojne snage su na tom području tokom rata svojim vozilima razbile drevne pločnike i punile vreće materijalima, koji su sadržali arheološke fragmente.

  Među lokalitetima koji su stavljeni na UNESKO listu su i Hirkanske šume u Iranu, drevna metalurška radionica u Burkini Faso, kao i Ohridska regija u Albaniji.

  Popularne destinacije u Brazilu — Parati i Ilha Grande, takođe su uvrštene na listu svetske baštine.

  Među novim lokalitetima pod zaštitom UNESKO je i Nacionalni park „Vatnajokul“ na Islandu. Osnovan 2008. godine, ovaj park pokriva 14 odsto zemlje i uglavnom je rasprostranjen na jugoistočnim centralnim planinama, obuhvatajući ledenu kapu Vatnajokul.

  Sa vulkanima, zemljotresima, topljenjem glečera, kraterima i sa geotermalnom aktivnošću, lokacija nije ništa manje nego dramatična, a dokument UNESKO o nominaciji je opisuje kao — „područje alarmantnih prirodnih sukoba, ali i očaravajuće harmonije“.

  Kina je takođe dobila lokalitet na UNESKO listi. To je rezervat za ptice selice, koji se prostire duž obala Žutog mora i zaliva Bohai.

  Rezervat je dom, ne samo za ptice selice, već i za brojne vrste riba i rakova, a može se pohvaliti i bogatim ekosistemom.

  Tagovi:
  UNESKO, Vavilon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga