21:47 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 447
  Pratite nas

  Dokumentarni film „Tajne mrtvih: Brzina Drugog svetskog rata“ (Secrets of the Dead: World War Speed), nedavno je emitovan na američkom kanalu „PBS“, a javnosti je otkrio i malo poznatu priču o — „trci u farmaceutskom oružju" u Drugom svetskom ratu.

  Nemačka je svoje trupe snabdevala Pervitinom, ranom verzijom kristal metamfetamina, koga je Vermaht koristio tokom maršu na Poljsku koju je zauzeo za samo 10 dana. Nemci, međutim, nisu bili jedini, piše B92.

  Saveznici su svojim trupama davali Benzedrin, amfetamin sličnog dejstva. Istoričarima je poznato da su se nemački vojnici, pod dejstvom metamfetamina žešće i neumornije borili. Novi dokumentarac otkriva kako su saveznici otkrili da su nemačke pobede bile potpomognute lekovima, kao i da iz tog razloga počeli rade na sopstvenom „ratnom dopingu“.

  Pripadnici britanske pešadije tokom forsiranog marša preko Severne Francuske za vreme Drugog svetskog rata
  Pripadnici britanske pešadije tokom forsiranog marša preko Severne Francuske za vreme Drugog svetskog rata

  Prema podacima iz britanskih ratnih arhiva, za prva tri meseca Blickriga, od aprila do juna 1940. godine, oko 35 miliona tableta Pervitina poslato je nemačkim trupama koje su tada brojale tri miliona vojnika. Autori filma tvrde da su vojnici Vermahta, u jesen 1940, uspeli da osvoje Poljsku uglavnom zahvaljujući dejstvu tog psihostimulansa koji izaziva euforiju.

  Pervitin je 1938. godine proizvela farmaceutska kompanija „Temler verke“. To je bila rana verzija onoga što je danas poznato pod kolokvijalnim imenom „kristal met“. U početku, Pervitin je davan pilotima Luftvafea, kako bi im sprečio umor i dao dodatnu energiju.

  Tokom napada na Poljsku, nemački vojnici su bili u stanju da se bore i da marširaju 10 dana, prosečno 35 kilometara na dan, upravo zbog Pervitina koji su imali u organizmu. Nemačka pobeda nad britanskim trupama kod Dankirka uglavnom je bila posledica uzimanja Pervitina, a do invazije na Sovjetski Savez, krajem juna 1941. godine, stotine hiljada vojnika je uzimalo tu drogu.

  Između 1939. i 1945. godine, nemačke trupe su potrošile oko 200 miliona tableta Pervitina.

  Naučnici iz Udruženja lekara Nemačke su dokazali da su nacisti koristili i stimulans baziran na kokainu, koji je davan borcima na prvoj liniji fronta, a koji je prethodno bio testiran na logorašima.

  Adol Hitler i Ante Pavelić 6. jun, 1941
  © AP Photo
  Adol Hitler i Ante Pavelić 6. jun, 1941

  Savezničke snage, koje su se do tada oslanjale samo na kofein, nemačko „tajno oružje“ su otkrile kada su Britanci, na jugu Engleske, oborili jedan nemački avion. U avionu su pronašli Pervitin.

  Tada su Saveznici odlučili da počnu da snabdevaju svoje trupe sličnim stimulansom, amfetaminom Benzedrinom. Nadali su se da će taj preparat za inhaliranje poboljšati učinak vojnika, kao i da će biti od pomoći kod sprečavanja posttraumatskog stresa, od koga je patila trećina savezničkih vojnika.

  Američke trupe koje su se protiv Vermahta borile u Severnoj Africi 1942. godine, Benzedrin su dobijale po naređenju vrhovnog komandanta savezničkih snaga generala Dvajta Ajzenhauera.

  Odred specijalnih britanskih vazduhoplovnih snaga u Severnoj Africi tokom Drugog svetskog rata 18. januara 1943.
  © CC0 / Wikipedia
  Odred specijalnih britanskih vazduhoplovnih snaga u Severnoj Africi tokom Drugog svetskog rata 1943.

  Britanskim snagama u Severnoj Africi Benzedrin je davan tokom bitke kod El Alamejna, koja je okončana uspešnom pobedom trupa pod komandom generala Bernarda Montgomerija.

  Po okončanju Drugog svetskog rata, Benzedrin i Pervitin su klasifikovani kao dijetetski preparati i „popravljači“ raspoloženja. Koristile su ih i promovisale brojne slavne ličnosti, među kojima i legendarna glumica Merilin Monro i slavni pisac Džek Keruak.

  Tagovi:
  saveznici, droga, Nacisti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga