09:07 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1231
  Pratite nas

  Američka federalna trgovinska komisija odobrila je kaznu u iznosu od 5 milijardi dolara za kompaniju Fejsbuk, i to zbog kršenja privatnosti svojih korisnika, prenosi „Vol strit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati sa detaljima u vezi sa tom kaznom.

  Federalna agencija je, po prvi put, potvrdila da istražuje slučaj kršenja privatnosti kompanije Fejsbuk, i to nakon skandala u vezi sa Kembridž analitikom, koji se desio pre više od godinu dana.

  Od tada, kompanija Fejsbuk je pod javnim nadzorom, zbog toga što je otkrivala više podataka o svojim korisnicima drugim kompanijama, nego što su to ranije priznavali predstavnici ovog koncerna, koji je vlasnik najpopularnije društvene mreže na svetu.

  Kompanija Fejsbuk se tereti da je prekršila sporazum o saglasnosti sa Federalnom trgovinskom komisijom, koji je zaključen 2011. godine, a koji predviđa da društvena mreža ima „sveobuhvatni program privatnosti“ i da dobije „izričiti pristanak“ korisnika, pre deljenja njihovih podataka.

  Kazna od 5 milijardi dolara najveća je u istoriji koja je izrečena protiv tehnoloških kompanija i znatno je veća od 22,5 miliona dolara, koliki je bio iznos sa kojim je Komisija kaznila kompaniju Gugl 2012. godine.

  Tagovi:
  privatnost, kazna, Fejsbuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga