14:33 23 Septembar 2019
Slušajte Sputnik

  Isus Hristos, oružje psihološkog rata protiv Jevreja?

  Život
  Preuzmite kraći link
  3655
  Pratite nas

  Američki istoričar Džozef Atvil kaže da je lik Isusa Hristosa iskorišćen kao propagandno oružje i da predstavlja proizvod stvaranja fantazije starih Rimljana.

  Autor knjige „Mesija cezara“ tvrdi da je pronašao priznanje nekoliko Rimljana koji su tvrdili da su vlasti stvorile „mesiju“ kako bi smirile Jevreje u Palestini.

  On dodaje da stvarajući Isusov lik nisu bili inspirisani nekom konkretnom osobom, već da su Rimljani koristili podatke iz različitih izvora iz prvog jevrejsko-rimskog rata, koji je trajao od 66. do 73. godine.

  Prema Atvilu, u to vreme, Jevreji u Palestini čekali su na ratnika mesiju i to je bio stalni izvor pobune tokom prvog veka.

  „Kada su Rimljani iscrpeli konvencionalna sredstva za gušenje pobune, nastavili su sa psihološkim ratovanjem i pretpostavili su da je način da se zaustavi širenje jevrejske misionarske aktivnosti da se stvori sistem verovanja koji bi bio konkurentan“, kaže on.

  Tada je, tvrdi Atvil, izmišljena priča o „mirnom“ mesiji. Umesto poziva na rat, mesija je pozvao da se okrene i drugi obraz agresoru.

  „Isusova biografija je izgrađena, od početka do kraja, na prethodnim pričama, a posebno na biografiji rimskog cezara Tita Flavija“, ističe on i dodaje da je Isus jedini fiktivni lik u književnosti čija je životna priča u celini može pratiti iz drugih izvora.

  Redosled događaja i mesta Isusovog apostolata su manje-više ista kao i redosled događaja i mesta vojne kampanje cara Tita Flavija i „ovo je jasan dokaz namerno konstruisanog obrasca“, rezimira on.

  Tagovi:
  Jevreji, Rim, Isus Hrist
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga