21:23 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  3656
  Pratite nas

  Američki istoričar Džozef Atvil kaže da je lik Isusa Hristosa iskorišćen kao propagandno oružje i da predstavlja proizvod stvaranja fantazije starih Rimljana.

  Autor knjige „Mesija cezara“ tvrdi da je pronašao priznanje nekoliko Rimljana koji su tvrdili da su vlasti stvorile „mesiju“ kako bi smirile Jevreje u Palestini.

  On dodaje da stvarajući Isusov lik nisu bili inspirisani nekom konkretnom osobom, već da su Rimljani koristili podatke iz različitih izvora iz prvog jevrejsko-rimskog rata, koji je trajao od 66. do 73. godine.

  Prema Atvilu, u to vreme, Jevreji u Palestini čekali su na ratnika mesiju i to je bio stalni izvor pobune tokom prvog veka.

  „Kada su Rimljani iscrpeli konvencionalna sredstva za gušenje pobune, nastavili su sa psihološkim ratovanjem i pretpostavili su da je način da se zaustavi širenje jevrejske misionarske aktivnosti da se stvori sistem verovanja koji bi bio konkurentan“, kaže on.

  Tada je, tvrdi Atvil, izmišljena priča o „mirnom“ mesiji. Umesto poziva na rat, mesija je pozvao da se okrene i drugi obraz agresoru.

  „Isusova biografija je izgrađena, od početka do kraja, na prethodnim pričama, a posebno na biografiji rimskog cezara Tita Flavija“, ističe on i dodaje da je Isus jedini fiktivni lik u književnosti čija je životna priča u celini može pratiti iz drugih izvora.

  Redosled događaja i mesta Isusovog apostolata su manje-više ista kao i redosled događaja i mesta vojne kampanje cara Tita Flavija i „ovo je jasan dokaz namerno konstruisanog obrasca“, rezimira on.

  Tagovi:
  Jevreji, Rim, Isus Hrist
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga