06:32 07 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Dobrila, beloglavi sup

  Dobrila u glavnoj ulozi u spotu „Turkiš erlajnsa“ (video)

  © Foto : jutjub/Turkish Airlines
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 513
  Pratite nas

  Priča o Dobrili, beloglavom supu iz Srbije, koja je zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, a onda 12. aprila specijalnim letom turske kompanije „Turkiš erlajns“ vraćena u Srbiju, dokumentovana je u kratkom video-spotu te kompanije.

  Turska nacionalna avio-kompanija je premijerno na svom Jutjub kanalu emitovala spot Dobrila — izbeglički sup, u kojem je prikazano kako je ptica iz Turske prevezena avionom „A-330-200F“ do Beograda.

  U spotu turske avio-kompanije, uz Dobrilu, reklamu je dobilo i njeno stanište, Specijalni rezervat „Uvac“, gde se vidi njegova priroda i jato beloglavih supova, prenosi RTS.

  Da je Dobrila privukla veliku pažnu javnosti, potvrdilo je prisustvo velikog broja domaćih i stranih medija koji su je u aprilu dočekali na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, a ona je iz aviona izneta u transporteru, koji se takođe vidi u spotu turske avio-kompanije.

  U decembru prošle godine, Dobrila je pronađena bez snage na jugu Turske, 1.600 kilometara od svog staništa, i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.

  U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

  Turska avio-kompanija „Turkiš erlajns“ je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga