11:20 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1694
  Pratite nas

  Bazeni su odlično rešenje za rashlađivanje, ali dobro je pre ulaska u vodu znati neke stvari.

  Žestoko letnje sunce bazene često pretvara u rasadnike bakterija i izvorišta bolesti. Nedovoljno ili pak previše hemikalija u kombinaciji s manjkom higijene nekih posetilaca često rezultira izbijanjem bolesti.

  U SAD više od trećine epidemija vezanih za vodu kreće iz hotela, preciznije — hotelskih bazena. Između 2000. i 2014. godine čak 493 slučaja (gde se pominje više od dva oboljenja) zabeležena su u 46 saveznih država i Portoriku.

  Da bi se to tretiralo kao mini-epidemija, osim što mora biti zaraženo više od dvoje ljudi, treba da ih povezuju i vreme i lokacija. Sve zajedno prouzrokovalo je 27.219 oboljenja i osam smrtnih ishoda, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Krivci su paraziti i bakterije, a u 58 odsto slučajeva kao izvor je potvrđen parazit kriptosporidija, koji može da preživi i u dobro održavanim bazenima i da kod plivača prouzrokuje želudačne ili crevne probleme, kao i dijareju.

  © CC0 / Pixabay
  Hotelski bazeni često svojom spoljašnjošću omamljuju goste

  Čak šest od osam smrti može se pripisati bakteriji legioneli, koja prouzrokuje legionarsku bolest, tešku upalu pluća i pontijačku groznicu. Pseudomonas može da rezultira svrabom i osipom, upalom uha, a to su simptomi koje je imalo 13 odsto obolelih. I legionela i pseudomonas mogu preživeti gotovo svaku vrstu hemikalija kojom se dezinfikuju bazeni.

  „Najvažniji savet jeste da ne pijete vodu“, kaže Mišel Hlavsa, autorka godišnjeg izveštaja. Napominje kako bi bilo dobro i da, pre ulaska u vodu, proverite poslednje rezultate njenog testiranja. Većina zaraza se dešava leti, kada se voda dodatno zagreje, što olakšava preživljavanje parazita i bakterija. Dok za većinu bakterija svake godine bude okvirno jednak broj obolelih, u periodu od 2000. do 2015. za 13 odsto se povećalo pojavljivanje legionele. Kriptosporidija pak jako varira, pa se broj slučajeva u jednoj godini udvostručio.

  Centar zaključuje i kako dve od deset rutinskih kontrola — oko 2.773 od 13.864 u 2013. na primer — pokazuje kako postoje nedovoljne koncentracije hemikalija koje dezinfikuju vodu. „Svako dete ili odrasla osoba koja ima dijareju ne treba, radi dobrobiti sebe, ali i drugih, da bude ni blizu vode, a za sve one koji se zaraze kriptosporidijom, a loš im je imunitet, važi pravilo da treba da piju puno tečnosti i nešto protiv mučnine, dok osobe sa narušenim imunitetom treba da piju nešto protiv parazita“, kaže dr Robert Glater, lekar sa hitnog prijema u bolnici Lenoks Hil u Njujorku.

  Osnovno pravilo glasi — „ne pijte vodu u kojoj plivate“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga